Στη λιτάνευση της ιερής εικόνας ήταν στην πρώτη γραμμή. Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του Πιστεύω από τον ίδιο. Στο ενδιάμεσο –και ενώ το τελετουργικό μεταδιδόταν από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις στο προαύλιο –προέβη και στις απαραίτητες δηλώσεις για τις τηλεοπτικές κάμερες. Τον Δεκαπενταύγουστο, στην Παναγία Σουμελά ο Πάνος Καμμένος ήταν πρωταγωνιστής. Αλλά ακόμη και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου σχολίασαν ότι εκεί, στις πλαγιές του Βερμίου, δεν ήταν ο γνωστός Καμμένος.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση τσουρουφλιζόταν στα βουνά της Βορειοανατολικής Αττικής, στην Ηλεία και τη Ζάκυνθο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ο μόνος κυβερνητικός που απέφυγε κάθε σχόλιο για τις πυρκαγιές. Ισως επειδή κατανοούσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε πολλά να πει. Ενα ερώτημα του Τέρενς Κουίκ προς την αντιπολίτευση με επιχείρημα τις 91 πύρινες εστίες εκείνης της ημέρας ήταν η μόνη δημόσια παρέμβαση από την πλευρά των ΑΝΕΛ. Ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού υπαινίχθηκε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών αλλά ο Καμμένος δεν ακολούθησε. Το επιχείρημα, άλλωστε, δεν είχε πείσει ούτε τα καλοκαίρια της διακυβέρνησης Καραμανλή, όταν τα μέτωπα ήταν περισσότερα.
Στο κατανυκτικό σκηνικό οι λεονταρισμοί θα έδειχναν εκτός τόπου και χρόνου αλλά ο Πάνος Καμμένος εξέπληξε ακόμη και τους δικούς του με την εικόνα συναίνεσης που προσπάθησε να αναδείξει. «Είναι η ώρα, με τη βοήθεια της Παναγιάς, να ενωθούμε για να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε την πατρίδα μας στην πορεία της ανάπτυξης και της ανάκαμψης. Οταν θα γίνει αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε τις πολιτικές μας διαφορές», διεμήνυσε. Ηταν προφανές ότι η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που εκκρεμεί για τις σκοτεινές επαφές του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη έχει προκαλέσει παρενέργειες και στην ψυχοσύνθεση του υπουργού.
Ο Καμμένος θα είναι πρωταγωνιστής και στην αφετηρία του νέου πολιτικού κύκλου –του τελευταίου, ενδεχομένως, για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Χρειάζεται την κυβερνητική κάλυψη στον απόλυτο βαθμό όπως αναγνωρίζουν προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Ως αποκλειστικός στόχος των πυρών της αντιπολίτευσης, η θέση του θα είναι ακόμη πιο αδύναμη. Ενα συναινετικό προφίλ θα μπορούσε να αναδείξει μια εικόνα θυματοποίησης από τους πολιτικούς αντιπάλους που συγκινεί και αμβλύνει τις εντυπώσεις. Στο Μαξίμου, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη καταλήξει εάν η συζήτηση στη Βουλή για τον Καμμένο θα πρέπει να γίνει πριν ή μετά τη ΔΕΘ. Επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι η υπόθεση κλείνει με μια ψηφοφορία στη Βουλή δεν υπάρχουν. Και στον απόηχο των αμαρτωλών συνδιαλέξεων, η παρουσία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να καταλήξει σε πολιτικό ναυάγιο. Η παράταση της εκκρεμότητας, ωστόσο, δοκιμάζει τα νεύρα του συγκυβερνήτη Καμμένου.
Ο μεγαλοαστός πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που προβάλλει ως βασικός εκπρόσωπος της λαϊκής Δεξιάς και του εγχώριου ευρωσκεπτικισμού, είναι στριμωγμένος. Τα σενάρια συνωμοσίας στα οποία επενδύει σχεδόν σε όλη του την πολιτική διαδρομή αυτή τη φορά δεν αρκούν για να δώσουν κάποια διέξοδο. Χωρίς τη σθεναρή υπεράσπιση από τους συνοδοιπόρους του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Αλλά στην Κουμουνδούρου οι φωνές για το τέλος του χορού με τον Καμμένο γίνονται όλο και πιο ηχηρές και φθάνουν πλέον και στο Μαξίμου. Το συντροφικό μήνυμα είναι ότι στις αποφάσεις για τον νέο σχεδιασμό ο Πρωθυπουργός έχει ανοίξει μεγαλύτερη ατζέντα. Μπροστά δεν είναι μόνο ο ανασχηματισμός, η τρίτη αξιολόγηση και η χάραξη μιας πορείας που θα οδηγεί εκτός Μνημονίων. Λίαν συντόμως ο Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει και τι θα κάνει με τον Καμμένο.