Για να φτάσουμε εδώ έχουν συμβεί από την αρχή του χρόνου τα χίλια μύρια. Αρχικά το πόρισμα-καταπέλτης για τα αρνητικά κεφάλαια της ΑΕΠΙ μετά το μπλοκάρισμα λογαριασμών της εταρείας, η αναμονή από την προηγούμενη χρονιά του πολυπόθητου νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, οι ανακοινώσεις του ΔΣ της ΑΕΠΙ τόσο για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (που ακόμα δεν έχει γίνει) όσο και για την πρόταση προς το πρόσωπό μου ως νέου προέδρου της Εταιρείας και πολλά άλλα.

Μέσα σε όλα ήρθε κι η διάσπαση του ΜΕΤΡΟΝ λόγω αντιθέτων θέσεων κάποιων μελών του ΔΣ και δημιουργήθηκε κι ένα τρίτο σωματείο δημιουργών, το Ασμα 450+, με ίσως επιθετικότερες θέσεις προς το ΜΕΤΡΟΝ απ’ ό,τι προς το ΣΩΜΣΕ προφανώς και λόγω προσωπικών διαφορών των μελών.

Αφού λοιπόν πέρασαν σκληρές μέρες με μάχες ανακοινώσεων και θέσεων του ενός σωματείου προς το άλλο, επειδή η βασική διαφορά ήταν πως το Ασμα 450+ επιθυμούσε το κλείσιμο της ΑΕΠΙ σε αντίθεση με τα άλλα δύο σωματεία που ήθελαν τη συνέχιση της λειτουργίας της αλλά με άλλα πρόσωπα, ήρθε η ημέρα που επιτέλους κατάλαβαν άπαντες το κοινό συμφέρον, που δεν είναι άλλο από τα δικαιώματά τους. Και μάλιστα από την ΑΕΠΙ χωρίς βέβαια την παρούσα αμαρτωλή διοίκηση, χωρίς την παρουσία της οικογένειας που κατηγορείται για ποινικά κολάσιμες πράξεις, αλλά με μια νέα μορφή στα χέρια των δημιουργών.

Εκεί ακριβώς ήρθε και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα από το οποίο η κυρία Κονιόρδου απέσυρε τα άρθρα 45 και 61 λόγω συναρμοδιότητας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Πριν λίγο καιρό κι ενώ η κυρία Κονιόρδου απέστειλε στον εισαγγελέα το πόρισμα για την ΑΕΠΙ, για να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, και ο οικονομικός εισαγγελέας συνοδεία ανδρών της Οικονομικής Αστυνομίας επενέβη στην ΑΕΠΙ κάνοντας εξονυχιστικό έλεγχο, ψηφίστηκε ο διορισμός προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙμε τροπολογία τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι καθήκοντα επιτρόπου της ΑΕΠΙ ανέλαβε η κυρία Μαρία Βλάχου και το υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι «το πρώτο σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης και πως ακολουθεί στη συνέχεια το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει διαφάνεια και λογοδοσία στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης».

Και εκεί άρχισαν οι κόντρες μεταξύ επιτρόπου και οικογένειας με μπαράζ διαφορετικών ανακοινώσεων. Αποκορύφωμα η ανακοίνωση της επιτρόπου πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα για τη διανομή του Ιουνίου και την άμεση απαντηση – ανακοίνωση του ΔΣ της ΑΕΠΙ πως υπάρχουν και θα γίνουν κανονικά οι διανομές. Και μετά βέβαια η διορθωτική ανακοίνωση της ΑΕΠΙ πως θα δοθεί το ποσόν σε δύο δόσεις αρχικά το 30% και τα υπόλοιπα τον Σεπτέμβρη (;).

Σήμερα έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στον λογαριασμό της ΑΕΠΙ στην Εθνική Τράπεζα και οι άλλες συνεργαζόμενες τράπεζες επιβεβαιώνουν ότι έχουν αποδεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ΑΕΠΙ.

Υστερα λοιπόν από τις απίστευτες εξελίξεις ήρθε μια κοινή συνάντηση των ΔΣ των τριών σωματείων στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ όπου σε κλίμα συναίνεσης πλέον παρουσιάστηκαν με τη βοήθεια τεχνοκρατών συμβούλων λύσεις για το αύριο’ της ΑΕΠΙ.