Διαστάσεις πολιτικής θύελλας προσλαμβάνει η άρνηση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στο συνέδριο της εσθονικής προεδρίας στην ΕΕ για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων. Με τον θεσμικά αρμόδιο υπουργό Σταύρο Κοντονή να επιμένει στο ορθόν της απόφασής του και να εξαπολύει επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η αντιπολίτευση συνεχίζει το σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση για την κυβερνητική εξύψωση του σταλινικού καθεστώτος.
Παρά τη γενική κατακραυγή, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε αμετακίνητος από την απόφασή του να απέχει η Ελλάδα από το συνέδριο, εμμένοντας στο επιχείρημα ότι ο κομμουνισμός δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον ναζισμό. «Ο κομμουνισμός, σε οποιαδήποτε μορφή του, δεν μπορεί να ταυτιστεί με αυτό το όνειδος του ναζισμού. Δεν μπορεί να ταυτιστεί με αυτό το όνειδος του ναζισμού των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της εξόντωσης 6 εκατ. Εβραίων, εκατομμυρίων άλλων αντιφρονούντων ή αιχμαλώτων πολέμου» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κοντονής (στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο).
Παράλληλα, έβαλε στο ίδιο τσουβάλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις που εξέφρασαν κατά της κυβέρνησης και της απόφασής του, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Βαγγέλη Βενιζέλο με αφορμή την ανάρτησή του στο facebook για το ζήτημα. Συγκεκριμένα, μίλησε για «ασυνάρτητο κείμενο» και τον κατηγόρησε για τη θέση που διατύπωσε πως η απόφαση τοποθετεί τη χώρα στο περιθώριο των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και ιστορικών προσλήψεων.
Ο Σταύρος Κοντονής επιτέθηκε και στα Μέσα Ενημέρωσης που αντιμετώπισαν κριτικά την απόφασή του, κάνοντας λόγο για «πλαστογράφους που μας κατηγορούν ότι δήθεν διαμορφώνουμε την ιστορία» και «προσπάθεια διαστρέβλωσης και αποσιώπησης της ιστορικής πραγματικότητας». Αναζήτησε μάλιστα και ιδεολογικά ερείσματα για την πρωτοβουλία του, επιχειρώντας να καταδείξει τη διαφορά της Ανανεωτικής Αριστεράς από τον «παραδοσιακό» κομμουνισμό της Σοβιετικής Ενωσης: «Γεννήθηκε μέσα από την επέμβαση των Σοβιετικών στην Πράγα το 1968, διασπάστηκε το ΚΚΕ και δημιουργήθηκε το ΚΚΕ εσωτερικού, ήρθαμε σε σύγκρουση οι γεννήτορες και η ηγεσία του ΚΚΕ εσωτερικού ακριβώς με αυτές τις πρακτικές, λογικές και πολιτικές. Ερχονται σήμερα και αποδίδουν σταλινισμό στην Ανανεωτική Αριστερά; Είναι γελοίοι και ανιστόρητοι» είπε χαρακτηριστικά ο Κοντονής.
Αναφερόμενος στη ΝΔ, μίλησε για «ακροδεξιό κατήφορο που έρχεται σε σύγκρουση με το μεταπολιτευτικό της παρελθόν», υποστηρίζοντας ότι «με αυτό προσπάθησαν μεγάλοι ηγέτες της –όπως ο Καραμανλής, ο Ράλλης, ο Μητσοτάκης και ο Στεφανόπουλος –να βγάλουν από την παράταξη το μίσος του Εμφυλίου και τον αντικομμουνισμό». Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, το κατηγόρησε για «συντηρητική μετάλλαξη, επειδή ταυτίζεται με τη Δεξιά και τη συντηρητική παράταξη». Κάνοντας μάλιστα βουτιά στο παρελθόν, επικαλέστηκε την άρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου να καταδικάσει τη δικτατορία του Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία. Κατά τον Σταύρο Κοντονή, αυτό έγινε διότι ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ «ήθελε να δώσει ένα μήνυμα ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ταυτίσεις επικίνδυνες σε αυτά τα ζητήματα». Και κατέληξε μιλώντας για «συντηρητική μετατόπιση όχι μόνο της ΝΔ προς ακροδεξιές θέσεις και εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα, αλλά και του κεντρώου χώρου προς συντηρητικές κατευθύνσεις».
Η αντιπολίτευση, ωστόσο, κλιμακώνει την κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση. «Συζήτηση για το ποιος από τους δύο δολοφόνους είναι χειρότερος δεν έχει καμία σημασία» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση (στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά) του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος εκτίμησε επίσης πως «η κυβέρνηση βρήκε κάποιον τρόπο να πει στο αριστερό της ακροατήριο ότι είναι αριστερή», κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετεί διχαστικές λογικές. «Εμείς ερχόμαστε για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε» πρόσθεσε.
Για «ανιστόρητα παιχνίδια διχασμού των Ελλήνων και μάλιστα με όρους παρελθόντος», εξαιτίας της «ανυπαρξίας επιχειρημάτων και λύσεων για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών» εκ μέρους της κυβέρνησης, έκανε λόγο σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. Στοχεύοντας μάλιστα εμμέσως κατά του Σταύρου Κοντονή, συμπλήρωσε με αιχμηρό τρόπο πως «δεν δικαιούνται να μιλούν για αξίες όσοι έστηναν θεατρικά λαϊκά δικαστήρια και σήμερα στρογγυλοκάθονται στην καρέκλα του υπουργού αγκαζέ με τους εθνολαϊκιστές των ΑΝΕΛ, κάνοντας επαναστατική γυμναστική με επιστολές».
«Η τοποθέτηση Κοντονή αδικεί κατάφωρα τη χώρα μας. Αρκετά πια. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να την απομονώνουν από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν, εξάλλου, απαντώντας στις αιτιάσεις για σιωπή τους αναφορικά με το ζήτημα, πως από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που εγγυήθηκε και έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση και τον τερματισμό του εθνικού διχασμού με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, κάθε άλλο σχόλιο είναι περιττό.
«ΑΘΩΩΝΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ». Το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αθωώνει τα εγκλήματα του σταλινισμού»: «Οι χώρες που υπέφεραν από αυτά τα εγκλήματα πρωτοστατούν στην καταδίκη τους. Η Ελλάδα τα αρνείται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να εναρμονίζονται πλήρως με τις επιταγές των ισχυρών της Ευρώπης και ο κ. Τσίπρας να αναζητά συνεχώς τη βοήθεια της κυρίας Μέρκελ, ταυτόχρονα όμως αθωώνουν τα εγκλήματα σταλινισμού», ανέφερε.
Στην αρχική του γραμμή, υπέρ της απόφασης Κοντονή, τάχθηκε το ΚΚΕ. Συνεπές στα πιστεύω του, αλλά χωρίς να χαριστεί στην κυβέρνηση, τόνισε σε ανακοίνωσή του πως «ο πρωτόγονος και χυδαίος αντικομμουνισμός που στηρίζεται από επιτελεία της ΕΕ και στον οποίο πρωτοστατεί η ΝΔ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι, από κοινού φυσικά με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση του ελληνικού λαού, όπως και όλων των λαών της Ευρώπης». Και πρόσθεσε, βάλλοντας κατά του Μαξίμου: «Η αυτονόητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν, φυσικά και δεν παραγράφει τις δικές του ευθύνες, αφού με τα παραπάνω κόμματα ψηφίζει τα αντιλαϊκά Μνημόνια, ενώ ο αντισοβιετισμός και ο ιστορικός αναθεωρητισμός ήταν και είναι βασικό φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του».
ΝΤΕΛΙΡΙΟ ΑΛΕΞΙΑΔΗ… Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Απαντώντας στον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Κώστα Κυρανάκη σε τηλεοπτική συζήτηση (Σκάι) υποστήριξε πως «είναι γνωστό ποιος πολιτικός χώρος ήταν συνεργάτης των Ναζί». Υπενόησε δηλαδή πως πρόκειται για τη ΝΔ και τη συντηρητική παράταξη γενικότερα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η έντονη αντίδραση του Κώστα Κυρανάκη, ζητώντας από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να αναιρέσει τα λεγόμενά του. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αρνήθηκε και επιπλέον δεν απάντησε στο ερώτημα του στελέχους της ΝΔ εάν υπήρξαν ή όχι νεκροί από τις διώξεις του Στάλιν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. «Δεν θα σας ακολουθήσω στη λογική μιας συζήτησης που οδηγεί στη θεωρία των δύο άκρων» είπε ο Αλεξιάδης.