Με ατζέντα ΔΕΘ άρχισε να κινείται από χθες και η ΝΔ, με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ολιγοήμερες διακοπές του – και με τα πρώτα γαλάζια πυρά προς το Μαξίμου έγινε σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκρίνει μια προσωπική αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Η στοχοποίηση του Πρωθυπουργού για τα «ψέματα» και τις «απατηλές υποσχέσεις» που μοίρασε πέρυσι από τον ίδιο χώρο προαναγγέλλει ότι η Πειραιώς θα κινηθεί σε μια γραμμή πλήρους αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα πριν ακόμη από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΝΔ θα εκμεταλλευθεί και το κοινοβουλευτικό βήμα, πολύ περισσότερο εάν προηγηθεί της ΔΕΘ η συζήτηση του αιτήματος να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τις σκοτεινές επαφές του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, καθώς η οποιαδήποτε κάλυψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας θα αφήνει πολιτικά εκτεθειμένο τον Πρωθυπουργό, όπως τονίζουν από το γαλάζιο επιτελείο.
Πέραν της προσωπικής αναμέτρησης με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί στη Θεσσαλονίκη και με στόχο να ενισχύσει τη δική του πολιτική εικόνα, ώστε να παγιωθεί μια διαφορά με τον Αλέξη Τσίπρα και στις δημοσκοπικές πίτες για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό». Πρόκειται για παράμετρο που οδηγεί σε μια πολύπλευρη παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δεν θα περιορισθεί μόνον στα όρια της ΔΕΘ. Για το φετινό στοίχημα της ΔΕΘ, συνεργάτες του σημειώνουν ότι πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τη «Συμφωνία Αλήθειας», επιδιώκοντας «να θέσει τις βάσεις μιας έντιμης σχέσης με τους πολίτες», ενώ φέτος θα δώσει έμφαση στο δικό του σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και ένα πρόγραμμα εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων. Επί της ουσίας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για ένα επεξεργασμένο σχέδιο με χαρακτηριστικά κυβερνητικού προγράμματος, άμεσα υλοποιήσιμου.
Το πλαστό «13άρι»
Η προετοιμασία της μάχης στη ΔΕΘ, πάντως, ξεκίνησε χθες με την ανάδειξη από τη ΝΔ «13 ψεμάτων» του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της περσινής ΔΕΘ, τα οποία προφανώς προδιαθέτουν για ανάλογη συνέχεια. Τα πολλαπλά χτυπήματα στην αξιοπιστία του Πρωθυπουργού βασίζονται στις δικές του εξαγγελίες και ειδικότερα:
1. Η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε το φθινόπωρο του 2016, όπως είχε δεσμευθεί ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά το καλοκαίρι του 2017.
2. Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενο και έχουν παραπεμφθεί για το 2018.
3. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «κατάντησε ανέκδοτο».
4. Αντί για ανάπτυξη 2,7%, τώρα προβλέπει 1,8%, δηλαδή ρυθμό ανάπτυξης υποδιπλάσιο από αυτόν που μπορεί να τρέξει η ελληνική οικονομία.
5. Δεν αξιοποιήθηκε το πακέτο Γιούνκερ, καθώς η Ελλάδα είναι ουραγός έχοντας δεσμεύσει λιγότερο από ένα δισ. ευρώ, ενώ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πέρυσι μειώθηκε κατά 118.000.000 ευρώ.
6. Οχι μόνον υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, αλλά δέσμευσε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060.
7. Υποσχόταν μείωση φόρων και τελικά το μόνο που μείωσε ήταν το αφορολόγητο όριο.
8. Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο ήταν «ακόμη ένα ψέμα».
9. Η υπόσχεση για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έγινε διαφήμιση των «άμεσων με ένα κλικ, καλών, αριστερών, ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».
10. Οσοι βγαίνουν στη σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου, ιδίως όσοι δούλεψαν περισσότερα χρόνια και με αυξημένες εισφορές, βλέπουν μειώσεις μέχρι 30%, ενώ έρχονται μειώσεις και για τους παλαιούς συνταξιούχους.
11. Δεν υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός για τους επιχειρηματίες, αντίθετα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 είχαν γίνει κατασχέσεις σε 954.114 φορολογουμένους.
12. Δεν πάγωσαν οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ.
13. Στο Ελληνικό, η έναρξη των εργασιών παραμένει ακόμη ζητούμενο.