Στην ανάπτυξη καινοτόμων – πρωτοποριακών υποδομών οι οποίες στο μέλλον θα αντικαταστήσουν τις έξυπνες συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας και αυτοματισμού (π.χ Set-Top-Boxes, DVD players/recorders, MP3 players, IoT devices) από αντίστοιχες εφαρμογές στο Cloud συμβάλλει η COSMOTE, συμμετέχοντας με επιστημονικό προσωπικό στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο INPUT1.
Μέσω αυτού επιδιώκεται κυρίως η παροχή στους τελικούς χρήστες όλων των λειτουργιών των έξυπνων συσκευών ως υπηρεσιών cloud προστιθέμενης αξίας. Αυτό σημαίνει ότι οι έξυπνες συσκευές δεν θα έχουν πλέον φυσική υπόσταση, δεν θα καταναλώνουν ρεύμα, δεν θα χρειάζεται να αντικατασταθούν με άλλες νεότερης τεχνολογίας και δεν θα παρουσιάζουν βλάβες!
Την ίδια στιγμή, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να αναβαθμίζονται διαρκώς, ενώ η χρέωσή τους θα γίνεται με βάση τη χρήση τους. Επιπλέον, ο χρήστης θα έχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, απόλυτο έλεγχο και συνεχή πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέσω smartphone ή tablet και σύνδεσης στο Ιντερνετ.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου INPUT1, το επιστημονικό προσωπικό της COSMOTE συμμετέχει στον καθορισμό των τεχνικών απαιτήσεων, των προδιαγραφών και της αρχιτεκτονικής των νέων έξυπνων υποδομών, καθώς και στην ανάπτυξη των εφαρμογών επίδειξής τους στο κοινό, αλλά και στη συνολική αξιολόγηση του πρωτότυπου συστήματος. Επιπλέον, συμβάλλει στο σχεδιασμό των ενεργειών διάδοσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου, όπως και στη διαμόρφωση του κατάλληλου επιχειρηματικού μοντέλου.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος Horizon 2020, έχει συνολική διάρκεια 3 ετών και μαζί με την COSMOTE συμμετέχουν συνολικά εννέα φορείς (CNIT, ERICSSON, UBITECH, University of Dublin, University of Wurzburg, INFOCOM S.R.L., HOP Ubiquitous, Telecom Italia) από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.
Σημειώνεται, ότι ο Ομιλος ΟΤΕ συγκαταλέγεται ήδη στους πρωτοπόρους των τεχνολογικών εξελίξεων της ΕΕ και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας. Μόνο το 2017 συμμετέχει σε 27 ερευνητικά προγράμματα, ενώ συνολικά από το 2009 μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 53 ερευνητικά έργα. Παράλληλα, τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών του ΟΤΕ αξιολογούν τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος.