Νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τον πρόεδρο Τραμπ να υποβληθεί σε ψυχιατρική και ιατρική αξιολόγηση, προκειμένου να αποφασισθεί εάν είναι ικανός να εκτελεί τα καθήκοντά του, κατέθεσε η βουλευτής των Δημοκρατικών Ζόε Λόφγκρεν πριν από λίγες ημέρες. Η βουλευτής θεωρεί πως εάν υποχρεωθεί ο Τραμπ σε τέτοιου είδους εξετάσεις, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και άλλοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία που θα τον απομακρύνει από τον Λευκό Οίκο. «Ανησυχητικές είναι οι ομιλίες και η συμπεριφορά του προέδρου τους τελευταίους μήνες», αναφέρει η Λόφγκρεν, μιλώντας, όπως είπε, εκ μέρους πολλών νομοθετών που φοβούνται ότι ο πρόεδρος είναι ακατάλληλος και ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Θεωρείται δύσκολο να εγκριθεί το νομοσχέδιο της Λόφγκρεν από τη Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, όμως πλέον το θέμα φαίνεται να απασχολεί τους πάντες.

Παρότι νόμος του 1973 απαγορεύει στους ψυχολόγους να συζητούν δημοσίως οποιαδήποτε ασθένεια ενός προέδρου χωρίς πρώτα να τον έχουν εξετάσει προσωπικά, τα ερωτήματα για την ψυχική του υγεία πληθαίνουν. Στα τέλη του 2016, καθηγητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ζήτησαν από τον τότε πρόεδρο Ομπάμα να διατάξει να υποβληθεί ο Τραμπ σε αξιολόγηση της πνευματικής του υγείας ώστε να αποκλεισθεί κάποια σχετική ασθένεια προτού εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο. «Παρότι δεν τον έχουμε εξετάσει» ανέφεραν «καταγράφονται διαρκώς στα ΜΜΕ συμπτώματα της ψυχικής του αστάθειας – μεταξύ των οποίων μεγαλομανία, ακραίος παρορμητισμός, υπερευαισθησία προς οποιαδήποτε κριτική και προφανής ανικανότητα να διαχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα. Ολα αυτά μας κάνουν να αμφισβητούμε έντονα την ικανότητά του για τις τεράστιες ευθύνες του αξιώματός του».

Τον Φεβρουάριο, δεκάδες ψυχολόγοι, ψυχίατροι και άλλοι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας υπέγραψαν επιστολή, στην οποία αμφισβητούσαν ευθέως την ικανότητά του να είναι πρόεδρος.