Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα, όπου παρουσίασε τη νέα στρατηγική του για την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική εμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα. Περιέγραψε επίσης μια σκληρότερη προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική ως προς το Πακιστάν.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξέφρασε τις αρχικές του αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος άρχισε τον Οκτώβριο του 2001 μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα. «Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση», είπε στην ομιλία του, αλλά πρόσθεσε πως τον έπεισαν οι σύμβουλοί του να ενισχύσει τη στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν. Δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αλλά ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000, που θα συμπληρώσουν τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί εκεί.

 Ο Τραμπ προειδοποίησε ακόμη το Πακιστάν ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλο η χώρα να προσφέρει «ασφαλές καταφύγιο» στους εξτρεμιστές, λέγοντας ότι το Ισλαμαμπάντ έχει «πολλά να χάσει» αν δεν συνταχθεί με τους Αμερικανούς. «Χρηματοδοτούμε το Πακιστάν με δισεκατομμύρια δολάρια και ταυτόχρονα αυτοί προσφέρουν καταφύγιο στους τρομοκράτες τους οποίους πολεμάμε» είπε. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν μια ισχυρότερη συνεργασία με την Ινδία. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι περιμένει πως οι σύμμαχοί του θα τον υποστηρίξουν στη νέα του στρατηγική και τους διαμήνυσε ότι θα πρέπει να αυξήσουν την οικονομική τους συνδρομή και να «την εναρμονίσουν με τη δική μας».

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις άφησε να εννοηθεί σε ανακοίνωσή του ότι «αρκετοί» σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν «ήδη δεσμευθεί να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν». Το Λονδίνο έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση των ΗΠΑ.

Ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Τραμπ είπε: «Δεν θα μιλήσουμε με αριθμούς για τους στρατιώτες μας ή για τα σχέδιά μας». Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση στη μάχη κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, ενώ άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πολιτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν. «Κάποια μέρα, έπειτα από μια αποτελεσματική στρατιωτική προσπάθεια, ίσως υπάρξει πολιτικό κλίμα που θα περιλαμβάνει κάποια στοιχεία των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν και πότε θα συμβεί αυτό» ανέφερε.