Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, ο αριθμός των μεταναστών από την Αφρική που έφθασαν στην Ιταλία από τη Λιβύη διαπλέοντας τη Μεσόγειο μειώθηκε πάνω από το μισό τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο αριθμός των μεταναστών που χρησιμοποίησαν τη δευτερεύουσα διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου αυξήθηκε ραγδαία τον περασμένο μήνα.

Κατά την Frontex, 10.160 μετανάστες αφίχθησαν από τη Βόρεια Αφρική στις ακτές της Νότιας Ιταλίας τον Ιούλιο (ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 57% εν σχέσει με τον Ιούνιο και είναι ο χαμηλότερος αριθμός αφίξεων τον μήνα αυτόν από το 2014).

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και οι συγκρούσεις σε περιοχές από όπου αναχωρούν πλοία διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες συνέβαλαν στη μείωση, εκτιμά ο Οργανισμός.

Η Ιταλία αποτελεί τη βασική πύλη των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη αφότου η Αγκυρα έκλεισε τα σύνορά της και σταμάτησε τις αναχωρήσεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα, τη διαδρομή που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι σύροι πρόσφυγες, βάσει μιας συμφωνίας που συνήφθη με την ΕΕ το 2016. Γι’ αυτό και προκαλούνται πολλά ερωτηματικά για την ανησυχητική αύξηση των μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες μέρες προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με την Frontex, 2.300 μετανάστες έφθασαν τον Ιούλιο στην Ισπανία, αριθμός υπερτετραπλάσιος εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι αφίξεις τους πρώτους επτά μήνες του έτους είναι «περίπου 11.000, ξεπέρασαν ήδη το σύνολο ολόκληρου του 2016», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τόσο η λεγόμενη θαλάσσια οδός της Δυτικής Μεσογείου προς  Ισπανία όσο και της Κεντρικής Μεσογείου προς Ιταλία χρησιμοποιούνται κυρίως από μετανάστες προερχόμενους από κράτη της Αφρικής. Σημειώνεται ότι η ΕΕ θεωρεί ότι στην πλειονότητά τους είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες και δεν προτίθεται να τους υποδεχθεί.