Η άρνησή του να κάνει χημειοθεραπείες για να μη χάσει τα μαλλιά του ήταν η είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου. Αλλά στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην «Γκάρντιαν» ο Ρόνι Γουντ επιφύλασσε πολλά επεισόδια από μια συναρπαστική ζωή. Αφορμή αυτή τη φορά είναι η κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Ronnie Wood: Artist», όπου παρουσιάζει, εκτός των άλλων, και πίνακες ζωγραφικής ή σχέδιά του: πορτρέτα των άλλων Rolling Stones, του Αλ Πατσίνο, της συζύγου του Σάλι Χάμφρις σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και του Μοχάμεντ Αλι. «Από τα 70 μου χρόνια, τα 50 αυτό επιθυμούσα. Αυτό το βιβλίο είναι κάτι σαν “μόνιμη” έκθεσή μου». Για τον γερόλυκο των Στόουνς σπανίως περνάει μέρα χωρίς να ζωγραφίσει. Οπως λέει, το μόνο που απαιτεί αυτή η τέχνη είναι το πινέλο και η αυτοσυγκέντρωσή του. «Στράφηκα στη ζωγραφική τη δεκαετία του 1980 όταν ξέμεινα από χρήματα. Τότε συνειδητοποίησα ότι έχω άλλη μια μορφή τέχνης με την οποία μπορώ να εκφραστώ».

Οταν η κουβέντα πηγαίνει στο 2016, χρονιά κατά την οποία έφυγαν από τη ζωή πολλοί μουσικοί, ο Γουντ θυμάται με συγκίνηση τον Ντέιβιντ Μπάουι. «Είμαστε γεννημένοι την ίδια χρονιά, το 1947. Πάλεψε με τον καρκίνο αλλά εκείνος ήταν άτυχος. Ηξερα ότι είχε υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και κατάλαβα ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει, αφού είχε σταματήσει τις περιοδείες και τις εμφανίσεις. Εγώ πάλι στάθηκα πιο τυχερός».

ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ. Ο Γουντ για άλλη μια φορά υπενθύμισε ότι έζησε τη ζωή του με ένταση και πάθος. Την απόλαυσε, έστω και αν πολλές φορές οι επιλογές του την υπονόμευαν. «Τόσα ναρκωτικά και ποτό! Ευτυχώς που κάποια στιγμή αποφάσισα να απεξαρτηθώ και κατάφερα να σωθώ. Υπήρξαν πολλές στιγμές στη ζωή μου που είχα πει ότι δεν θα τα καταφέρω. Ευτυχώς όμως πήρα την απόφαση να τα βγάλω από τη ζωή μου» εξηγεί και αναφέρεται στην εποχή που είχε νοσηλευθεί στο Cottonwood, κλινική αποτοξίνωσης στην Αριζόνα (το 2002). Τότε είχε κάνει την προτελευταία του ακτινογραφία. Την τελευταία την πήρε στα χέρια του πριν από τρεις μήνες, όταν ήταν έτοιμος να ξεκινήσει την περιοδεία με τη θρυλική μπάντα και έδειξε ότι είχε καρκίνο στον αριστερό του πνεύμονα. «Ο γιατρός με ρώτησε τι ήθελα να κάνω και του απάντησα: “Απλώς βγάλ’ το από μέσα μου”. Πέρα από τους γιατρούς, δεν το είπαμε σε κανέναν άλλο, επειδή δεν θέλαμε να βιώσουν την κόλαση που περνούσαμε… Δεν θα έχανα τα μαλλιά μου. Τα μαλλιά δεν θα πήγαιναν πουθενά. Τους είπα, “με τίποτα”… Είμαι καλά τώρα. Αλλά θα πρέπει να κάνω εξετάσεις κάθε τρεις μήνες. Το βρήκαν νωρίς. Οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν εξετάσεις. Να κάνουν εξονυχιστικές εξετάσεις. Ημουν πολύ τυχερός, αλλά πάντα είχα έναν πολύ δυνατό φύλακα άγγελο που με προστάτευε. Δικαιωματικά δεν θα έπρεπε να ήμουν εδώ… Το έπαθα αφότου έκοψα το κάπνισμα. Πώς κατάφερα να επιβιώσω έπειτα από 50 χρόνια μανιώδους καπνίσματος, αλλά και όλων των άλλων κακών συνηθειών χωρίς να μου συμβεί κάτι; Κάποιος εκεί πάνω πρέπει να με συμπαθεί».

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νικητής σ’ αυτή τη μάχη βγήκε έχοντας δίπλα του την κατά 30 χρόνια νεότερη σύζυγό του Σάλι Χάμφρις και τις δίδυμες κόρες του, τα άλλα τέσσερα παιδιά του και τα έξι εγγόνια του. Στις «νίκες» των τελευταίων ημερών πρέπει επίσης να προσθέσει την αύξηση της περιουσίας του κατά 10 εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με το αφιέρωμα των «Sunday Times» στους βρετανούς κροίσους, ο Γουντ βρίσκεται στην 40ή θέση, αφού κατάφερε να φτάσει την περιουσία του στα 65 εκατομμύρια λίρες. Στην ίδια λίστα ο Μικ Τζάκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς βρίσκονται αντίστοιχα στην πέμπτη και την έκτη θέση, με 250 και 235 εκατομμύρια λίρες. Οι Rolling Stones, μάλιστα, δεν υπολογίζονται ως ενιαίο συγκρότημα όπως οι U2 που στην εν λόγω λίστα βρίσκονται στην τρίτη θέση με 548 εκατομμύρια λίρες. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…