Ο νέος πολιτικός κύκλος θα αρχίσει με τη ΔΕΘ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση ή ο νέος κύκλος θα είναι αυτός που θα ταυτιστεί με το εξιτήριο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018; Δύσκολη ερώτηση, πολύ περισσότερο όταν μεσολαβούν ένας ανασχηματισμός, μια ηλεκτρισμένη συγκατοίκηση (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) και ένας αναθεωρητικός (για τα σύνορα) γείτονας (βλέπε Τουρκία).
Παρ’ όλα αυτά, η μακρά περιοδεία του Πρωθυπουργού σε Βόρεια Ελλάδα που θα ακολουθήσει ή θα συνδεθεί με τη ΔΕΘ θα επιχειρήσει να δώσει έναν πρώτο τόνο προεκλογικό. Και κάτι πολύ σημαντικότερο. Η εποχή από τον Σεπτέμβριο και έπειτα θα είναι αυτή όπου το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης (και όχι ιδεολογικής ηγεμονίας) θα διαφανεί αν πετυχαίνει να χτίσει τα δικά του συστήματα εξουσίας. Χωρίς βέβαια να αγγίζει τον πυρήνα των δεσμεύσεων της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ανασχηματίζοντας ίσως λίγο τους ιμάντες επιρροής.
Ενα παιχνίδι που πάντα ακροβατεί στο τεντωμένο σχοινί των εύθραυστων θεσμών και της εμπεδωμένης αστικής δημοκρατίας. Εν πολλοίς, ο τρόπος που θα επιλεγεί για να ασκηθεί η εξουσία μετά τον φθινοπωρινό ανασχηματισμό θα ανασχηματίσει και τον τρόπο που θα της ασκηθεί η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση.
Βεβαίως υπάρχουν σήμερα ή σχηματοποιούνται δύο ειδών αντιπολιτεύσεις στα πεπραγμένα Τσίπρα. Η πρώτη είναι η κλασική πολιτική. Η δεύτερη και πιο αστάθμητη –παρότι παροχετεύεται σε διαύλους διαμαρτυρίας –είναι η κοινωνική. Αυτήν την δεύτερη φοβάται περισσότερο σήμερα η κυβέρνηση. Αν και ούτε η ΝΔ θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη πως όλη η δυσαρέσκεια διοχετεύεται σε αυτήν ή οι πικραμένοι άνεργοι και φορολογούμενοι θα είναι αυτόματα και υποστηρικτές της. Οι κοινωνικές συμμαχίες δεν συγκροτούνται με αρνητικό πρόσημο αλλά με βάση τη διέξοδο που τους δίνουν οι πολιτικές δυνάμεις.
Και κάτι ακόμη: δεν προσελκύεις το Κέντρο όταν επικυρώνεις τη διαίρεση Αριστεράς – Δεξιάς ή την πριμοδοτείς. Κι όμως, το Κέντρο παρ’ ότι σήμερα υλικά είναι σε υποχώρηση, παραμένει η κρίσιμη μάζα για μια κυβερνητική πλειοψηφία. Α, και η τελευταία έχει πολλά ζητήματα να ασχοληθεί και να επιλύσει στο κομμάτι της επιβίωσης και κανονικότητας, καθοριστικά και για την εκλογική της συμπεριφορά και στάση.