Το νούμερο είναι αποκαρδιωτικό: μόλις 7.267 φίλαθλοι παρακολούθησαν τους αγώνες στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας. Ο μέσος όρος εισιτηρίων ήταν 908 ανά αγώνα. Ακόμα και τα ματς τρίτης κατηγορίας της Ουκρανίας προσελκύουν περισσότερους φιλάθλους: 961 ανά παιχνίδι.

Βεβαίως, υπάρχει το επιχείρημα πως οι αριθμοί της πρεμιέρας είναι συγκυριακοί λόγω της τιμωρίας Ολυμπιακού και ΑΕΚ να αγωνιστούν κεκλεισμένων των θυρών.

Οσες δικαιολογίες κι αν βρούμε, όση καλή πίστη κι αν δείξουμε, η πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου που πηγαίνουν στα γήπεδα μειώνονται δραματικά κάθε χρόνο. Το παράδοξο ωστόσο είναι πως το ενδιαφέρον του κόσμου για το ποδόσφαιρο παραμένει ισχυρό, αν όχι εντονότερο απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Για το τι φταίει με την αποχή των φιλάθλων από τα γήπεδα μπορούν να ειπωθούν πολλά. Καθείς από τη σκοπιά του μπορεί να επικαλεστεί τα χίλια μύρια. Τις κακές διαιτησίες, την απουσία αστέρων, το κακό θέαμα.

Αυτό το οποίο διαπιστώνει ωστόσο ο υπογράφων που ασχολείται δεκαετίες με το διεθνές ποδόσφαιρο είναι πως το Α και το Ω για την προσέλκυση των φιλάθλων είναι οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Η άνεση σε συνδυασμό με την ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει ένα γήπεδο το καθιστούν αυτομάτως ελκυστικό για όλους ανεξαιρέτως. Εχει αποδειχθεί στη Γερμανία και την Αγγλία. Καιρός να αποδειχθεί και εδώ.