Παρά τις προσπάθειες του ηγετικού επιτελείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μείνει έξω από την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ για τα εγκλήματα του σταλινισμού, κάτι τέτοιο όχι μόνον δεν κατέστη δυνατό, αλλά η υπόθεση οδήγησε και σε εσωκομματικές εντάσεις που δεν είναι αποσυνδεδεμένες από τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται, καθ’ οδόν προς την εκλογή ηγεσίας.

Οι χαμηλοί τόνοι της ΔΗΣΥ για τα πεπραγμένα του Στάλιν ήταν η αιτία μιας σύντομης εσωτερικής αναταραχής, όταν χθες το πρωί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, χαρακτήρισε τη στάση του φορέα «αβάσταχτη ντροπή, σε ένα θέμα αρχής». Ο Κούρκουλας ανασκεύασε τη δήλωσή του λίγες ώρες αργότερα, για λίγες ώρες όμως η διχασμένη εικόνα που παρουσίασε το κόμμα άνοιξε έναν κύκλο συζητήσεων περί των εσωκομματικών ισορροπιών και τον τρόπο με τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι από την Τρίτη το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΣΥ, Παύλος Χρηστίδης, καταδίκασε από τηλεοράσεως τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από το σταλινικό καθεστώς, η ήπια διαχείριση του θέματος και η απουσία ανακοίνωσης από το κόμμα έγινε εμφανής εντός και εκτός της παράταξης. Η ενόχληση ήταν έντονη από πολλές πλευρές, ενώ κορυφαία στελέχη όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος είχαν ήδη καταδικάσει με προσωπικές δηλώσεις τους την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να μην παραστεί στο συνέδριο για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, η παράταξη που συνέβαλε στην εθνική συμφιλίωση δεν μπορούσε να μιλά με εμφυλιοπολεμικούς όρους. Γι’ αυτόν τον λόγο επεδίωξε, από την πρώτη στιγμή, να αποτελέσει τη φωνή ψυχραιμίας απέναντι στο πολωμένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν. Παράλληλα, τα επιτελικά στελέχη του κόμματος θεώρησαν την όλη συζήτηση ως μαεστρικά κατασκευασμένη κίνηση αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση για να περάσουν σχετικά αναίμακτα οι επικείμενες κατασχέσεις.

Ηταν όμως εμφανές ότι η απουσία ανακοίνωσης, η οποία επίσημα θα καταδίκαζε τα σταλινικά εγκλήματα, είχε ανοίξει πληγές στη ΔΗΣΥ. Δίαυλοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησαν διχαστικούς όρους για να περιγράψουν τη στάση του κόμματος, ενώ η δήλωση του Δημήτρη Κούρκουλα στα κοινωνικά δίκτυα έφερε επιπλέον αναστάτωση -το κλίμα ηρέμησε λίγο μετά το μεσημέρι, όταν σε επικοινωνία του πρώην υπουργού και του εκπροσώπου Τύπου δόθηκαν οι απαραίτητες αμοιβαίες εξηγήσεις. Λίγο αργότερα δε, και ύστερα από συνεννόηση με όλες τις συνιστώσες, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, η οποία χαρακτηρίζει μεν «την ταύτιση κομμουνισμού και ναζισμού ανιστόρητη», διευκρινίζει όμως ότι «τα ιστορικά αποδεδειγμένα εγκλήματα και του ναζισμού και του σταλινικού καθεστώτος, μας βρίσκουν όλους αντίθετους». Δεν λείπουν, βέβαια, οι φόβοι πως η διαχείριση του θέματος ενδέχεται να βλάψει τη σημερινή ηγεσία της ΔΗΣΥ στην εσωκομματική διαδικασία της εκλογής αρχηγού, καθώς, σύμφωνα με επικριτικές φωνές, επιδιώκει «ανώδυνα» ανοίγματα για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον, εξάλλου, έχει η στάση της ΔΗΜΑΡ, ενός κόμματος το οποίο προέρχεται από την ανανεωτική Αριστερά. Η Αγίου Κωνσταντίνου πίεσε από την αρχή για την ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ωστόσο με έντονο τρόπο τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον κομμουνισμό και τον ναζισμό. «Καταδικάζουμε τα εγκλήματα απ’ όπου κι αν προέρχονται, δεν υποκύπτουμε στην αντικομμουνιστική υστερία», έλεγαν χθες στελέχη του κόμματος.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΘ. Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη σύσκεψη για την παρουσία της Συμπαράταξης στη ΔΕΘ. Στην επόμενη συζήτηση, την προσεχή Τρίτη, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις προς τη Φώφη Γεννηματά. Είναι βέβαιο, ωστόσο, πως η παρουσία της στη ΔΕΘ θα επικεντρωθεί και θα εξειδικεύσει τα σχέδια του φορέα για την οικονομία και την κοινωνία, ενώ ζητήματα ιδεολογικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού θα είναι το αντικείμενο της ομιλίας της στον εορτασμό της Ιδρυτικής Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη.