Σε μετωπική σύγκρουση διαρκείας εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο τα πεπραγμένα του σταλινικού καθεστώτος ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής όχι μόνον επιμένει, αλλά εξακολουθεί να συντηρεί σκηνικό έντασης.
Στην Πειραιώς κινούνται πλέον με τη βεβαιότητα ότι η υπόθεση εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό που επιδιώκει να διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής πόλωσης, η οποία θα επιτρέψει να συσπειρωθούν οι σκληροπυρηνικές αριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Στη βάση αυτή, το γαλάζιο επιτελείο περνά στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας το Μαξίμου για «διχαστική τακτική», ενώ με την πυξίδα αυτή θα κινηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύοντας σε μια προσωπική αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα καθ’ οδόν προς τη ΔΕΘ.
Το στίγμα έδωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας κάνοντας λόγο για «χυδαία επιχείρηση διχασμού από μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή». Παράλληλα, επιχείρησε να αναδείξει την μετριοπαθή στάση με την οποία κινήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εμφανές ότι είναι σύγχρονος βαθιά δημοκράτης, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, και αυτό ενοχλεί πολύ… Ηταν ισορροπημένη η ανακοίνωση της ΝΔ και με αυτήν συμφωνεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Στοχοποιείται η χώρα», ανέφερε (Σκάι), επιμένοντας και στην αντιευρωπαϊκή διάσταση της άρνησης Κοντονή να συμμετάσχει στο συνέδριο της εσθονικής προεδρίας.
«Υπάρχει κανείς που να μην υποστηρίζει ότι ο σταλινισμός δεν έκανε εγκλήματα; Αυτό δεν είναι εξίσωση, είναι πραγματικότητα. Δεν θα μπούμε στο τριπάκι του διχασμού και της κατρακύλας που η κυβέρνηση θέλει να δώσει η ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Από την πλευρά του, ο Κοντονής επιμένει όχι μόνο να υπερασπίζεται την απόφασή του να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στο συνέδριο, αλλά επιπλέον επιτίθεται με κάθε ευκαιρία στην αντιπολίτευση. Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση κατηγόρησε συγκεκριμένα τη ΝΔ για «ακροδεξιά ρητορική και λογική», ενώ χρέωσε στο ΠΑΣΟΚ «μετατόπιση προς συντηρητικές κατευθύνσεις». Μάλιστα, δίνοντας ξανά έμφαση στο ιδεολογικό υπόβαθρο της υπόθεσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ταύτισε ποτέ το ΚΚΕ με τους Ναζί» και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συνέχεια των κομμάτων της Ανανεωτικής Αριστεράς, δημιουργήθηκε ως αντίσταση στον δογματικό μαρξισμό που ονόμασαν σοσιαλισμό στη μαρξιστική Ευρώπη».
Εξηγώντας επίσης τους λόγους για τους οποίους κατέληξε στην επίμαχη απόφαση, σημείωσε: «Μη νομίζετε ότι δεν με απασχόλησε το να πάω στο συνέδριο. Αλλά δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις μέσα από αυτές τις συναντήσεις». Επιχείρησε δε να νουθετήσει την εσθονική προεδρία, υποστηρίζοντας ότι «εκφεύγει των ορίων της» και πως θα έπρεπε να διοργανώσει το συνέδριο με την κρατική της υπόσταση και όχι με τον μανδύα της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, πάντως, αποκαλύπτεται πως η Ελλάδα συμμετείχε στην αντίστοιχη εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Σλοβακία το 2016, έστω και σε χαμηλό επίπεδο. Τη χώρα μας εκπροσώπησε συγκεκριμένα ο πρεσβευτής στην Μπρατισλάβα, Νικόλαος Πλεξίδας.
Στο θέμα παρενέβη και η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), η οποία καταδίκασε τη διοργάνωση της εσθονικής προεδρίας: «Σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά και οι νεοναζί εκμεταλλεύονται την αποτυχία των πολιτικών της ΕΕ, η εξίσωση του ναζισμού και του κομμουνισμού είναι ιστορικά αναληθής, επικίνδυνη και μη αποδεκτή. Καλούμε την ευρωπαϊκή προεδρία της Εσθονίας να ακυρώσει την ιστορικά και πολιτικά μεροληπτική διυπουργική σύνοδο, η οποία είναι μη αποδεκτή για τα ευρωπαϊκά πλαίσια. Ζητάμε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της ΕΕ, και ειδικά εκείνους που υπηρετούν και προωθούν προοδευτικές πολιτικές, να μποϊκοτάρουν αυτή την διοργάνωση όπως ήδη έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
ΜΕΝΟΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΒΙΤΣΑΣ. «Δεν είναι το ίδιο πράγμα τα εγκλήματα ναζισμού – κομμουνισμού… Να μην προσχωρήσουμε σε μια προσπάθεια που προχωρεί στην αναθεώρηση συνολικά της Ιστορίας από τη μια μεριά και από την άλλη έχει έντονο αντικομμουνιστικό μένος», δήλωσε στον Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας. «Και η Σοβιετική Ενωση έκανε αυτοκριτική με Χρουστσόφ και Αντρόποφ», δήλωσε για τη σταλινική περίοδο. Ο Βίτσας κατηγόρησε τη ΝΔ για προσπάθεια να εξισώσει τον κομμουνισμό με το ναζισμό με βάση τη θεωρία των δύο άκρων. «Η ΝΔ ενίοτε, όχι όλη, υιοθετεί ακροδεξιά ρητορική που δεν θα τη βγάλει πουθενά», είπε.
ΤΟ ΚΚΕ. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, είπε μεταξύ άλλων (Σκάι) πως «η σημερινή άρνηση της κυβέρνησης Τσίπρα δεν την αθωώνει για τη συγκυβέρνησή της με ένα κόμμα που έχει αντικομμουνιστική ιδεολογία (σ.σ. τους ΑΝΕΛ), για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου μαζί με τα άλλα κόμματα σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά και για την υποστήριξη που παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας επίσημη ιδεολογία είναι ο αντικομμουνισμός».