Αγάπησαν ξαφνικά τη Θεσσαλονίκη Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού δεν θα ανηφορίσουν μόνο για τη Διεθνή Εκθεση. Και οι δύο θα επισκεφθούν τη συμπρωτεύουσα νωρίτερα, προκειμένου να έχουν επαφές με τα επιμελητήρια και τους φορείς της πόλης.

Την αρχή έκανε η ΝΔ, ανακοινώνοντας πως ο Κυριάκος θα πάει στη Θεσσαλονίκη στις 4 Σεπτεμβρίου –πέντε μέρες πριν από την άνοδο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Μάλιστα, είχε χθες προπαρασκευαστική συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστή η είδηση πως και ο Τσίπρας θα εγκατασταθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο του στη Θεσσαλονίκη μεθαύριο Σάββατο, συνοδευόμενος από υπουργικό κλιμάκιο, προκειμένου να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων της πόλης. Το παράξενο δεν είναι οι συναντήσεις του με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά ότι για πρώτη φορά θα γίνουν στην έδρα της ΔΕΘ και όχι στο γραφείο του στο Μαξίμου.

Στα Πρέσπεια

Συνδυάζοντας μάλιστα το τερπνόν μετά του ωφελίμου, ο Αλέξης το βράδυ του Σαββάτου θα μεταβεί στη Φλώρινα και τις Πρέσπες, προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Πρέσπεια, Γιώργου Λιάνη. Εκεί, και συγκεκριμένα στα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου, θα παρακολουθήσει συναυλία-αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο, με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
Ερχεται τελικά

η Μπριζίτ

Τελικά, ή ξεπέρασε τον φόβο της για τα αεροπλάνα ή της είπαν πως αξίζει τον κόπο να δει την Αθήνα και αποφάσισε να κάνει μια θυσία. Ετσι, η Μπριζίτ Τορνιέ-Μακρόν θα συνοδεύσει τον σύζυγό της Εμανουέλ στην επίσημη επίσκεψή του στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, για την οποία έχετε ακούσει και διαβάσει πάμπολλα –και θα συνεχίσετε έως εκείνες τις μέρες, αφού η κυβέρνηση έχει επενδύσει επικοινωνιακά σε αυτήν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει πυρετό προετοιμασιών στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς θα διαμορφωθεί κοινό πρόγραμμα των συζύγων των δύο προέδρων, δηλαδή της Μπριζίτ και της Σίσσυς Πελτσεμή-Παυλοπούλου.

Οι συναντήσεις

Υπό διαμόρφωση παραμένει και το συνολικό πρόγραμμα της επίσκεψης του γάλλου προέδρου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι την πρώτη μέρα θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα μιλήσει στην Πνύκα, ενώ η πρώτη μέρα του στην Αθήνα θα κλείσει με το καθιερωμένο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο. Τη δεύτερη μέρα θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ομιλίες Τσίπρα Μακρόν, ενώ παραμένει άγνωστο ακόμη εάν θα ανηφορίσουν από κοινού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Η Χάζενπλαστ

πίκρανε την Αυλωνίτου

Προ ημερών η Ελένη Αυλωνίτου από τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ως παράδειγμα αντικειμενικής δημοσιογραφίας τη γερμανική… Χάζενπλαστ, όπως αποκάλεσε τη «Handelsblatt». Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, επομένως βόλευε το αφήγημά της ότι στη χώρα όλα βαίνουν καλώς. Χθες όμως η… Χάζενπλαστ αποφάσισε να πικράνει την Αυλωνίτου. Και δημοσίευσε άλλο ρεπορτάζ που περιγράφει την αντιεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με αφορμή τον πόλεμο προς την καναδική Eldorado Gold.

Σε εκτενή ανταπόκρισή της λοιπόν από την Αθήνα με τίτλο «Αντιπαράθεση για τον ελληνικό χρυσό» η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «ένα από τα μεγαλύτερα ξένα επενδυτικά εγχειρήματα στην Ελλάδα απειλείται», ότι «2.400 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική κινδυνεύουν», ότι «ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μάχεται κατά του έργου και προσπαθεί να εξαντλήσει τον επενδυτή» και άλλα πολλά, πικραίνοντας την Ελένη