Θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να συμφωνήσουν. Φαίνεται όμως πως απλώς βάθυνε τις διαφορές και το χάσμα που τους χωρίζει. Και επικύρωσε τη μεγάλη απόσταση της Πλατείας Κουμουνδούρου και του Περισσού. Ο λόγος για την επιλογή της κυβέρνησης να μη συμμετάσχει σε συνέδριο στο πλαίσιο της εσθονικής προεδρίας με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Παρότι σε μια πρώτη ανάγνωση η στάση αυτή θα έβρισκε σύμφωνο το ΚΚΕ, το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς με πολεμικό και σφοδρό τρόπο υπερασπίστηκε τα σοσιαλιστικά καθεστώτα. Και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό αλλά επαναχάραξε τη δική του γραμμή ενώ αποσαφήνισε πως η κίνηση Σταύρου Κοντονή και κυβέρνησης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ιδεολογική κολυμβήθρα για τους κυβερνώντες. Ειδικά σε μια συγκυρία που εφαρμόζουν Μνημόνιο.

«Στον κουρνιαχτό του χυδαίου αντικομμουνισμού και της συκοφάντησης του σοσιαλισμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η ΝΔ προετοιμάζονται ενόψει ΔΕΘ για να παρουσιάσουν στο κεφάλαιο τις δεσμεύσεις τους, για το ποιος από τους δύο μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική και γρήγορη υλοποίηση του 3ου Μνημονίου, που μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ψήφισαν πριν δύο χρόνια», ήταν η χτεσινή ανακοίνωση του Περισσού.

Είχε προηγηθεί μια ευθύβολη αποστροφή σε άλλη ανακοίνωση του ΚΚΕ που δεν άφηνε περιθώρια για κόκκινη υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να συμμετέχει στις αυριανές (σ.σ. χτεσινές) εκδηλώσεις στην Εσθονία είναι τουλάχιστον υποκριτική όχι μόνο γιατί επίσημα είχε εκπροσωπηθεί στις αντίστοιχες περσινές στην Μπρατισλάβα, αλλά και γιατί αθωώνει την ΕΕ των μονοπωλίων η οποία έχει κάνει σημαία της τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό. Αλλωστε η συκοφάντηση του σοσιαλισμού, ολόκληρης της σοσιαλιστικής πορείας της Σοβιετικής Ενωσης, από το ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρει τον χυδαίο ακραίο αντικομμουνισμό της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών κολαούζων, μαζί φυσικά με τη δολοφονική ναζιστική Χρυσή Αυγή, έτσι όπως αυτός εκφράστηκε κυρίως τις τελευταίες μέρες».

Σύμφωνα με μια ανάγνωση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αλιεύσει από την ευρεία δεξαμενή της Αριστεράς και ρίχνοντας γέφυρες ακόμη και στην πιο ορθόδοξη πτέρυγά της, η απάντηση του ΚΚΕ στόχευε ακριβώς στο να «μαρκάρει» την πολιτική και ιδεολογική περιοχή και να υπενθυμίσει πως έχει τον πρώτο λόγο στη συζήτηση για τον σοσιαλισμό του 20ού αιώνα. Για τους γνώστες, εξάλλου, οι διαφορές των πρώην συντρόφων είναι αγεφύρωτες και εκτείνονται στο μακρινό 1968 –αλλά και πιο πίσω –και την τότε διάσπαση του ΚΚΕ.

Εν τω μεταξύ, χθες στο μέτωπο του ζητήματος της διάσκεψης στην Εσθονία για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα αρχικά υπήρξε η πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Sputnik πως τελικώς η εσθονική προεδρία λείανε της πλευρές των ανακοινώσεων του συνεδρίου μετά την ελληνική στάση: «Το διεθνές σκάνδαλο ανάγκασε την εσθονική προεδρία να τροποποιήσει το κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της σχετικά με το επικείμενο Συνέδριο της 23ης Αυγούστου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», ανέφερε το πρακτορείο.

Βολές από την Κομισιόν. Λίγο αργότερα όμως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς έστειλε μήνυμα μέσω twitter ότι η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων αντιπροσωπεύει τις κοινές αξίες της Ευρώπης και των κρατών-μελών της», αδειάζοντας επί της ουσίας και την κίνηση Κοντονή. Παράλληλα διεμήνυσε ότι «η ευρωπαϊκή συνεργασία, ο πατριωτισμός και οι αξίες μας μάς κάνουν αυτό πού είμαστε. Ας απορρίψουμε τον ακραίο εθνικισμό που μας αποδυναμώνει όλους. Αυτό είναι η ΕΕ». Εξάλλου, ο Τίμερμανς συμπλήρωσε πως «στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών, της συνεργασίας και του πατριωτισμού. Να ποιοι είμαστε».