Η επίθεση της Πειραιώς στο Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ είναι πολυμέτωπη, αλλά κάθε χτύπημα στοχεύει να αναδείξει την εικόνα μιας κυβέρνησης «αδιαφάνειας και ανικανότητας». Στο γαλάζιο επιτελείο καταγράφουν ήδη μια σειρά από ζητήματα που μπορούν να ενισχύσουν τη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα πλήγματα που σχεδιάζει στον Αλέξη Τσίπρα και στο πεδίο της χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης.

Ο σχεδιασμός των επιτελών της ΝΔ υπαγορεύεται και από τη βεβαιότητα ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει, από το βήμα της ΔΕΘ, να οχυρωθεί πίσω από καταγγελίες για το «διεφθαρμένο παλαιό σύστημα», προκειμένου να αναστηλώσει και την εικόνα ενός «ηθικού πλεονεκτήματος», στο οποίο επένδυε μέχρι πρότινος η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι αυτό το όπλο ήταν ένα από τα τελευταία που είχαν απομείνει στη διάθεση του Μαξίμου, αλλά πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στη βάση αυτή, η ΝΔ όχι μόνον θα κινηθεί σε μια γραμμή αποδόμησης της προσωπικής εικόνας του Αλέξη Τσίπρα, φέρνοντας στο προσκήνιο τις «ψεύτικες δεσμεύσεις» του Πρωθυπουργού από τα περσινά εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης, αλλά θα εξαπολύσει ομαδικά πυρά με στόχο την «ηθική πλευρά» της κυβέρνησης.

Η επίθεση θα κλιμακωθεί και μέσω της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην υπόθεση Καμμένου – Γιαννουσάκη, αλλά τα χτυπήματα ξεκίνησαν από χθες, με φόντο το λαθρεμπόριο καυσίμων και τα πενιχρά αποτελέσματα της κρατικής μηχανής. Πρόκειται για ζήτημα που είχε αναδείξει ως κεντρικό κυβερνητικό στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δύο χρόνια μετά τα επίσημα στοιχεία επιτρέπουν στη ΝΔ να αντεπιτεθεί, με υπαινιγμούς που δείχνουν πέρα από την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα.

«Η κυβέρνηση χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια επειδή αρνείται να εφαρμόσει ψηφισμένους νόμους για τον έλεγχο αγοράς καυσίμων. Υποσχέθηκαν 1,5 δισ. ευρώ έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Από αυτά, υποτίθεται θα χρηματοδοτούσαν τις ψεύτικες υποσχέσεις τους. Εισπράττουν λιγότερα από 3.000.000 ευρώ τον χρόνο. Κάνουν 10 φορές λιγότερους ελέγχους και έχουν πολύ λιγότερα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση» ήταν η ευθεία βολή της Πειραιώς –που ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξει πόλεμο με το γαλάζιο επιτελείο, χωρίς ωστόσο να αμφισβητήσει τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

«ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ». «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε λόγω ανικανότητας είτε επειδή διαπλέκεται πιο γρήγορα από τη σκιά της, βλάπτει τη χώρα και τα συμφέροντα των Ελλήνων» ήταν το τελευταίο καρφί της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, ενώ προετοιμάζεται μπαράζ επιθέσεων που θα πλήττουν την εικόνα της «ηθικής διακυβέρνησης» Τσίπρα – Καμμένου (στελέχωση δημόσιου τομέα, παιχνίδι με τις οφσόρ εταιρείες κ.λπ.).