Το φράγμα των 4 δισ. ευρώ έσπασαν για πρώτη φορά οι σύλλογοι των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης –Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία –στο θερινό μεταγραφικό παζάρι και ενώ απομένουν ακόμα οκτώ ημέρες μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου του Νοσατέλ, στην Ελβετία, η δαπάνη των ομάδων του τοπ 5 τη φετινή σεζόν έχει φτάσει τα 4,068 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Πέρυσι, είχαν δαπανηθεί 3,721 δισ. ευρώ και το καλοκαίρι του 2015 3,343 δισ. ευρώ.

Η ιστοσελίδα Sporting Intelligence που ειδικεύεται στα οικονομικά των ομάδων υπολογίζει ότι οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ έχουν σημειώσει επίσης νέο ρεκόρ, με τη δαπάνη για αγορά νέων παικτών να εκτοξεύεται στα 1,286 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1,28 δισ. ευρώ και είχε σημειωθεί την περσινή μεταγραφική περίοδο.

Με δεδομένο ότι βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις της Μπαρτσελόνα με τη Λίβερπουλ για την απόκτηση του Κουτίνιο έναντι 150 εκατ. ευρώ, αλλά και τον πυρετό που ανεβάζουν οι σύλλογοι τις τελευταίες ώρες των μεταγραφών, δεν αποκλείεται να δούμε το συνολικό ποσό της δαπάνης στο τοπ 5 να εκτοξεύεται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Η μεταγραφή ή καλύτερα η αρπαγή του Νεϊμάρ από την Παρί, η οποία πλήρωσε στην Μπαρτσελόνα τη ρήτρα του συμβολαίου των 222 εκατ. ευρώ, καθιστά τον Βραζιλιάνο μακράν τον πιο ακριβό παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, ο γαλλικός σύλλογος δύσκολα θα αναδειχθεί πρωταθλητής στις μεταγραφές. Πιο σπάταλη ομάδα αναδεικνύεται η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα με 244 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Παρί με 238 εκατ. ευρώ. Το πλασάρισμα της Μίλαν στην τρίτη θέση, που ξόδεψε 195,5 εκατ. ευρώ για να φέρει στο Σαν Σίρο μία ενδεκάδα νέων παικτών, ασφαλώς αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη της φετινής μεταγραφικής περιόδου.

Εκπληξη αποτελεί επίσης η 7η θέση στην οποία βρίσκεται η άλλοτε μόνιμη πρωταθλήτρια των μεταγραφών Τσέλσι, που έχει ξοδέψει «μόλις» 137 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει φέρει σε αντιπαράθεση τον Αντόνιο Κόντε με την ηγεσία των Μπλε και ήδη ακούγονται ψίθυροι για πιθανή αντικατάστασή του από τον Λουίς Ενρίκε ή τον Τόμας Τούχελ.