Η ταυτοποίηση χθες του ανθρώπινου κορμού που είχε ξεβραστεί μία ημέρα πριν σε ακτή της Κοπεγχάγης εντείνει κι άλλο το μυστήριο: ποιος αποκεφάλισε και έκοψε τα χέρια και τα πόδια της σουηδής δημοσιογράφου Κιμ Βαλ; Κι αν, όπως υποψιάζονται οι Αρχές, το έκανε ο δανός εφευρέτης στο δικής του κατασκευής υποβρύχιο, γιατί το έκανε όταν εκείνη τον συνόδευε στον βυθό για να γράψει την ιστορία του; Η Κιμ Βαλ ακολούθησε τον Πέτερ Μάντσεν στο 17 μέτρων υποβρύχιό του στις 10 Αυγούστου. Από τότε –και μέχρι να βρεθεί το πτώμα της –αγνοούνταν. Ο ίδιος ο ύποπτος υποστηρίζει ότι δεν τη σκότωσε, αλλά πως ο θάνατός της οφείλεται σε δυστύχημα.

Οι Αρχές δεν δείχνουν να πείθονται. Το πτώμα της δημοσιογράφου εντοπίστηκε τυχαία από περαστικό ποδηλάτη την περασμένη Δευτέρα. Στη νεκροψία που έγινε από τους ιατροδικαστές διαπιστώθηκε ότι είχε επιχειρηθεί να μείνει το πτώμα στον βυθό, αφού είχε δεθεί σε ένα βαρύ μεταλλικό αντικείμενο. Ο πολυεκατομμυριούχος Πέτερ Μάντσεν είχε δηλώσει αρχικά ότι είχε αποβιβάσει τη δημοσιογράφο στο νησάκι Ρεφσχάλεν της Κοπεγχάγης, το βράδυ της 10ης Αυγούστου. Αφού συνελήφθη από την αστυνομία και κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, παραδέχθηκε τελικά ότι έγινε κάποιο δυστύχημα στο υποβρύχιο. Είπε μάλιστα ότι πέταξε το πτώμα στη θάλασσα, στον κόλπο του Κέγκε, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας της Δανίας.

Οι αναλύσεις έδειξαν επίσης ότι το DNA του κορμού ταίριαζε με αυτό που βρέθηκε στην οδοντόβουρτσα και τη βούρτσα μαλλιών της Βαλ, καθώς και με το DNA από τα ίχνη αίματος που βρέθηκαν στο υποβρύχιο. Η ακριβής αιτία του θανάτου δεν έχει πάντως εξακριβωθεί, ενώ δύτες αναζητούν τα υπόλοιπα μέλη του σώματος. Αν ο 46χρονος Μάντσεν, ιδιοκτήτης του «Ναυτίλου», βρεθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, θα έρθει αντιμέτωπος με μια ποινή κάθειρξης από πέντε χρόνια έως ισόβια. Ο ίδιος ωστόσο εξακολουθεί να επιμένει στην αθωότητά του.

Την ίδια ώρα η οικογένεια της 30χρονης δημοσιογράφου προσπαθεί να διαχειριστεί το πένθος της: «Λάβαμε με ατελείωτη θλίψη και τρόμο το μήνυμα ότι εντοπίστηκε η σορός της κόρης μας και αδελφής μας Κιμ Βαλ» έγραψε η μητέρα της στο facebook. «Στη διάρκεια αυτών των τρομερών ημερών που πέρασαν από την εξαφάνιση της Κιμ λάβαμε αμέτρητες αποδείξεις τού πόσο αγαπητή ήταν ως άνθρωπος, φίλη και επαγγελματίας δημοσιογράφος και πόσο την εκτιμούσαν εκείνοι που τη γνώριζαν. Από τα πέρατα του κόσμου το μήνυμα είναι πως η Κιμ ήταν ένα άτομο που έκανε τη διαφορά».

Ο «Ναυτίλος» βυθίστηκε μία ημέρα μετά την υποτιθέμενη αποβίβαση της Βαλ στη στεριά, ενώ ο Πέτερ Μάντσεν περισυνελέγη από διασώστες. Το υποβρύχιο αυτό ήταν ένα από τα τρία που έχει κατασκευάσει ο ίδιος και το μεγαλύτερο στον κόσμο που έχει κατασκευαστεί από ιδιώτη, καθώς ζύγιζε 40 τόνους με πλήρη εξοπλισμό, ενώ είχε τη δυνατότητα να φιλοξενεί οκτώ άτομα. Είναι και το μοναδικό στον κόσμο πια που έχει συνδεθεί με έναν τόσο αποτρόπαιο θάνατο.

Ηθελε να στείλει πύραυλο στο Διάστημα

Ο Πέτερ Μάντσεν είναι αρκετά γνωστός στη Δανία ως επιχειρηματίας και ως μηχανικός αεροσκαφών, αλλά και για τα υποβρύχιά του. Το τελευταίο του όνειρο ήταν να στείλει στο Διάστημα έναν άνθρωπο με έναν ιδιωτικά κατασκευασμένο πύραυλο. «Δεν είναι βίαιος, δεν πίνει, δεν παίρνει ναρκωτικά» δήλωσε στον Τύπο της Δανίας ο Τόμας Ντούρσινγκ, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο γι’ αυτόν, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα. «Από την άλλη πλευρά, έχει μαλώσει με όλον τον κόσμο κι εγώ ο ίδιος έχω συγκρουστεί μαζί του. Ετσι συμβαίνει όμως με τους ανθρώπους που καθοδηγούνται από το πάθος» ανέφερε.