Ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ, γνωστός ρώσος σκηνοθέτης που έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στο Κρεμλίνο, κατηγορείται για υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Γκόγκολ, του διάσημου σύγχρονου θεάτρου της Μόσχας, ο 47χρονος σκηνοθέτης αναμένει την επίσημη απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του προτού αποφασισθεί είτε η προφυλάκισή του είτε ο κατ’ οίκον περιορισμός του.

Ο Σερεμπρένικοφ κατηγορείται ότι «οργάνωσε την υπεξαίρεση τουλάχιστον 68 εκατ. ρουβλίων» (περίπου μισό εκατ. ευρώ) που είχαν δοθεί από το κράτος από το 2011 έως το 2014 για το πρόγραμμα Platforma, το οποίο διαχειριζόταν ο προηγούμενος θεατρικός οργανισμός του οποίου προΐστατο, το Studio-7. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο σκηνοθέτης κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για ένα θέαμα που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ ανέβηκαν πολλές άλλες παραστάσεις.

Η έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην κατοικία του τον Μάιο, στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους πολιτιστικούς κύκλους τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό. Ξένοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και η γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ, δημοσιοποίησαν πολλά μηνύματα συμπαράστασης. Γάλλοι ηθοποιοί και θεατρικοί σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πι, κατήγγειλαν σε επιστολή τους την «αναντίστοιχη μεταχείριση» που επιφυλάχθηκε σε «αυτόν τον μεγαλοφυή ταραξία της ρωσικής θεατρικής σκηνής και του κινηματογράφου (που) πληρώνει οδυνηρά την ελευθερία του στη δημιουργία».

Ο 47χρονος Κίριλ Σερεμπρένικοφ είχε τιμηθεί με το βραβείο Φρανσουά Σαλέ στις Κάννες για την ταινία του «Ο πιστός», ενώ η τελευταία ταινία του με τίτλο «Προδοσία» θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας στη Βενετία. Εάν καταδικασθεί, ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Σερεμπρένικοφ συνελήφθη ενώ γυρνούσε μια ταινία στην Αγία Πετρούπολη και μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στη Μόσχα από αστυνομικούς.

Ο ακτιβιστής της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι η δίωξη του γνωστού σκηνοθέτη χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να στείλει προειδοποιητικό μήνυμα προς την πολιτιστική ελίτ της Ρωσίας, ενόψει των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2018. «Ο βασικός λόγος για τη σύλληψη του Σρεμπρένικοφ είναι να εξασφαλισθεί ότι οι υπόλοιποι “άρχοντες της κουλτούρας” δεν θα αντιταχθούν στον Πούτιν» έγραψε ο Ναβάλνι. «Οι εκλογές είναι στη γωνία». Πρόσθεσε ότι εκείνο που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι οι καλλιτέχνες, να αρνηθούν τουλάχιστον την υποστήριξή τους προς την αντιπολίτευση και να υιοθετήσουν μια στάση «υπεράνω πολιτικής».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα χρήματα δόθηκαν στον θεατρικό οργανισμό για την παράσταση «Ονειρο Θερινής Νυχτός» του Σαίξπηρ, που δεν πραγματοποιήθηκε. Ομως το έργο παρουσιάστηκε 15 φορές στη Μόσχα, στο Παρίσι και στην Αγία Πετρούπολη. Μάλιστα τον Ιούνιο, ο Σερεμπρένικοφ έκανε έκκληση στους θεατές που είχαν παρακολουθήσει τις παραστάσεις να αναρτήσουν φωτογραφίες και λίγα λόγια για την εμπειρία τους, στα κοινωνικά δίκτυα. Τον Ιούλιο, το Μπολσόι ακύρωσε την πρεμιέρα του μπαλέτου «Νουρέγεφ» που είχε σκηνοθετήσει ο Σερεμπρένικοφ και αφορούσε τη ζωή του θρυλικού σοβιετικού χορευτή που είχε αυτομολήσει στη Δύση το 1961. Η παράσταση ακυρώθηκε επειδή ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι φοβόταν ότι παραβίασε νόμο του 2013 που απαγόρευε τη διάδοση «προπαγάνδας μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» σε ανηλίκους.