Το Brexit μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της Βρετανίας εάν η κυβέρνηση δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη φυγή ξένων εργαζομένων και ιδιαίτερα υπηκόων χωρών της ΕΕ. Την προειδοποίηση αυτή έστειλαν στο Λονδίνο εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών που βλέπουν να απειλούνται τα συμφέροντά τους επειδή υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί εργαζόμενοί τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο κλάδος έχει τους περισσότερους ξένους εργαζομένους από κάθε άλλο στη Βρετανία. Από πέρσι το καλοκαίρι που οι Βρετανοί ψήφισαν κατά πλειοψηφία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, άνω του 30% των εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών είδαν να παραιτούνται εργαζόμενοί τους που δεν είναι βρετανοί υπήκοοι – σύμφωνα με έρευνα σε 600 εταιρείες του κλάδου που παρουσίασε ο «Γκάρντιαν». Η αβεβαιότητα για τη συνέχεια αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες αποχωρήσεις.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών, εταιρείες επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, παμπ και εστιατόρια που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πείσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο λεγόμενο σκληρό Brexit το οποίο θα θέτει περιορισμούς στη μετανάστευση και την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων.

Οι Βρυξέλλες πάντως ζητούν από την κυβέρνηση της Βρετανίας να επιτρέψει σε ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη χώρα να διατηρήσουν εσαεί τα δικαιώματά τους στην εργασία και τη διαμονή. Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι ζουν κι εργάζονται περίπου δύο εκατομμύρια υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από αυτούς 400.000 απασχολούνται στον κλάδο τροφίμων – αγροτική παραγωγή,  εταιρείες κέτερινγκ, επεξεργασία τροφίμων και πωλήσεις τροφίμων και ποτών.