Προχωρούν οι διαβουλεύσεις για την δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η οποία εντός του ερχομένου τριμήνου θα πρέπει να έχει πάρει σάρκα και οστά και ο ιδρυτικός της νόμος να έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Για το θέμα αυτό χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και τον πρόεδρο της Eurobank Νίκο Καραμούζη. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού την οποία ενέκρινε στις αρχές Αυγούστου το ΚΥΣΟΙΠ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αποτελέσει ένα δημόσιο πιστωτικό ίδρυμα με τη μορφή ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού – ομπρέλα. Σε αυτήν θα κληθούν να συμμετάσχουν ή και να συνεργαστούν φορείς του Δημοσίου με χρηματοδοτικό ή αναπτυξιακό ρόλο όπως είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Πράσινο Ταμείο ακόμα και το Enterprise Greece.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η συνεργασία και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και διεθνών χρηματοδοτικών φορέων. Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στη συνεργασία ή και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και αναπτυξιακών τραπεζών από χώρες της ΕΕ όπως είναι η γερμανική KfW, η γαλλική National Development Agency ενώ δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS και τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας (IFC).

Πάντως όπως έχει επισημάνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι συμπληρωματικός προς τις εμπορικές τράπεζες. Οι χρηματοδοτήσεις που θα προσφέρει θα αφορούν μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και εξωστρεφή δραστηριότητα καθώς και έργα υποδομής και έργα περιφερειακής ανάπτυξης.

Αναπτυξιακή τράπεζα του εξωτερικού αναμένεται να λειτουργήσει ως σύμβουλος για την ίδρυση και τη δραστηριοποίησή της ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με τους θεσμούς.