Περισσότερες ελπίδες για έξοδο από το τούνελ της λιτότητας φέρνει η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών που καταγράφηκε στην Ισπανία το δεύτερο φετινό τρίμηνο. Κύρια αιτία που τα νοικοκυριά βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να ξοδέψουν περισσότερα είναι η δημιουργία σχεδόν 500.000 θέσεων απασχόλησης που έχουν ρίξει την ανεργία στα επίπεδα του 17%. Η Ισπανία εξακολουθεί να έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία μετά την Ελλάδα, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το ποσοστό αυτό που στο ζενίθ της κρίσης διαμορφωνόταν στο 26%.

Η αύξηση των δαπανών από τα νοικοκυριά έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας, κάνοντας τώρα την κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις σχετικές προβλέψεις.

Η ανάπτυξη στην Ισπανία διαμορφώθηκε σε 0,9% το δεύτερο φετινό τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών φέρνουν χαμόγελα στη Μαδρίτη. Το πρώτο φετινό εξάμηνο οι εξαγωγές της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 10% φτάνοντας τα 140 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο ο τουρισμός παρουσίασε αύξηση κατά 12% σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος βρήκε την ευκαιρία να χαρακτηρίσει συντηρητικές τις προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 3% φέτος. Υποσχέθηκε μάλιστα να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις όταν θα παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός για το 2018. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο όταν η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα προσπαθήσει να περάσει τον προϋπολογισμό από το Κοινοβούλιο. Το ΔΝΤ και η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προβλέπουν για φέτος ανάπτυξη 3,1%.

Τα θετικά αυτά μηνύματα δεν σημαίνουν ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει ξεφύγει οριστικά από τον κίνδυνο. Οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας είναι προσωρινές και αρκετές συνδέονται με την τουριστική περίοδο που οδεύει προς το τέλος της.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Πρόκληση αποτελούν επίσης και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι βραχυπρόθεσμα ο τουρισμός δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από επιθέσεις όπως αυτή που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Καταλωνία με 13 νεκρούς. Επίσης η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς στην ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου ώστε να αυξηθούν τα κεφάλαια των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.