Θα είναι η πρώτη μαέστρος που θα διευθύνει την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων στα δέκα χρόνια λειτουργίας του θεσμού. Και μ’ αυτόν τον τρόπο θα προσθέσει ένα ακόμη credit στην προσωπική της διαδρομή, η οποία έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνει αρκετές «πρωτιές». Η Ζωή Ζενιώδη –περί ης ο λόγος –είναι η πρώτη μουσικός με διδακτορικό στη διεύθυνση ορχήστρας στην Ελλάδα, ενώ έχει επιλεγεί ανάμεσα σε 156 υποψήφιες από την Οπερα του Ντάλας ως μέλος του Institute of Women Conductors, το 2016. Πρόσφατα έκανε ντεμπούτο στο Κάρνεγκι Χολ με την ονομαστή ορχήστρα New England Symphonic Ensemble, ενώ μέχρι σήμερα έχει διευθύνει παραγωγές όπερας και μπαλέτου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στη Florida Grand Opera, στο Φεστιβάλ Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, όπου είναι και διδάκτωρ Διεύθυνσης Ορχήστρας. Παράλληλα το όνομά της είναι συνδεδεμένο με το Φεστιβάλ Αιγαίου, το οποίο διοργανώθηκε φέτος στη Σύρο για 13η φορά από τον ελληνοαμερικανό μαέστρο Πίτερ Τιμπόρις.

Αποτελούμενη από 60 και πλέον χαρισματικούς νέους έλληνες και τούρκους μουσικούς, η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, που εμφανίζεται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας από την 1η Σεπτεμβρίου, αποσκοπεί στο να ενώσει μουσικούς με διαφορετικές κουλτούρες. Κι αυτό είναι ένα από τα πρότζεκτ τα οποία περιλαμβάνει η ατζέντα της Ζενιώδη. Στις 29 Σεπτεμβρίου θα διευθύνει την Ελληνική Ραδιοφωνική Συμφωνική Ορχήστρα κατά την παρουσίαση της όπερας «Μίνως» της Μαριέλλης Σφακιανάκη στο ανάκτορο της Κνωσού, τον Νοέμβριο τη Φιλαρμονική South Czech (σε έργα Μότσαρτ, Πουλένκ κ.ά.) και τον Απρίλιο του 2018 την Ορχήστρα South Frost.

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ. Οι περγαμηνές της ελληνίδας μαέστρου με τη διεθνή απήχηση –που μοιάζει να εκπροσωπεί μία ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών, οι οποίοι επιλέγουν το εξωτερικό ως εφαλτήριο για την ανέλιξή τους –δεν σταματούν εδώ. Η άλλη πλευρά της προσωπικής της καριέρας περιλαμβάνει τη δισκογραφία. Η Ζωή Ζενιώδη μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πέντε CD για την Albany Records, την Puzzlemusik και την Uroboros Music, με έργα κυρίως του Τόμας Σλίπερ, σύγχρονου αμερικανού συνθέτη και διευθυντή της Ορχήστρας Νέων της Φλώριδας, ο οποίος κινείται στο μεταίχμιο μινιμαλισμού και λυρισμού. Ως πιανίστρια, από την άλλη, η Ζενιώδη έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και διεθνή φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού: ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρωσία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ και Μαυρίκιο.

info

Διανύοντας τη δέκατη επιτυχημένη της χρονιά, πρόκειται να πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο του 2017 πέντε μοναδικές συναυλίες σε Ρόδο, Κρήτη, Αθήνα και Ελευσίνα