Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πολώσει την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση γύρω από τα εγκλήματα του κομμουνισμού είχε τη βοήθεια του κρατικού ΑΠΕ/ΜΠΕ, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Πώς; Χάρη στη δημοσίευση κατασκευασμένων ειδήσεων, fakenews, το ΑΠΕ μετέδωσε, κατά σειρά, ότι άλλαξε το θέμα του προγραμματισμένου συνεδρίου του Ταλίν κι ότι, τελικά, μόνο οκτώ χώρες της ΕΕ εκπροσωπήθηκαν. Και οι δύο πληροφορίες είναι ψευδείς.

Ολα άρχισαν μετά τις ηρωικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος κατέθεσε την άρνησή του να παρευρεθεί στο Ταλίν της Εσθονίας, σε συνέδριο όπως είπε για τα εγκλήματα του κομμουνισμού, με το αιτιολογικό ότι ο κομμουνισμός δεν πρέπει να εξομοιώνεται με τον ναζισμό. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είπε ότι «στελέχη της ΝΔ ξεπλένουν το φασισμό», ενώ ακόμα βαρύτερους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησαν τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΠΕ, λειτουργώντας ως κυβερνητικό φερέφωνο, άρχισε τον χορό της παραπληροφόρησης.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το ΑΠΕ ανέβασε είδηση με τίτλο «Σπούτνικ: Η Ελλάδα διδάσκει στην Εσθονία μαθήματα Ιστορίας». Επικαλούμενο δημοσίευμα του πρακτορείου που θεωρείται προπαγανδιστικό όργανο της Ρωσίας στο εξωτερικό, το ΑΠΕ υποστήριξε ότι «η άρνηση του έλληνα εκπροσώπου Σταύρου Κοντονή να συμμετάσχει στο συνέδριο ανάγκασε την Εσθονία να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο». Είχε συμβεί κάτι τέτοιο; Οχι. Ο τίτλος της ημερίδας (ένα πάνελ με πέντε ιστορικούς, όχι ακριβώς συνέδριο, έτσι το κατάλαβε ο αστέρας υπουργός Σταύρος Κοντονής) ήταν «Η κληρονομιά στον εικοστό αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από κομμουνιστικά καθεστώτα», απλώς κάποια στιγμή προστέθηκε ένα σημείο στίξης, μια άνω τελεία (το ελληνικό ερωτηματικό) ανάμεσα στον τίτλο της ημερίδας και στο χώρο όπου θα διεξαγόταν. Ηταν πολύ εύκολο για το ΑΠΕ να διακριβώσει αν είχε όντως αλλάξει το κείμενο, βασίστηκε όμως στο ψευδές τηλεγράφημα του Σπούτνικ.

Χαμένοι στην αρίθμηση…

Την Τετάρτη, 23 Αυγούστου, ώρα 22:19:03, μετά το τέλος των εκδηλώσεων, το Πρακτορείο ανέβασε ένα θριαμβικό τηλεγράφημα, ο τίτλος του οποίου ήταν «Μόνο 8 από τα 27 κράτη της ΕΕ συμμετείχαν στο συνέδριο της Εσθονίας». Απόλυτο ψεύδος. Στις εκδηλώσεις, και στο συνέδριο/ημερίδα, συμμετείχαν, με αντιπροσωπεία, 19 χώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Εσθονίας, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Αυστρία. Δεν συμμετείχαν δηλαδή η Ιταλία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Ελλάδα. Οι οκτώ, για τους οποίους κάνει λόγο το ΑΠΕ, είναι χώρες οι εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν ξεχωριστά, εκτός του συνεδρίου, στο πλαίσιο μιας ανάλογης συνεργασίας που είχε ξεκινήσει το 2015, και απλώς κατέθεσαν στην ημερίδα τα δικά τους συμπεράσματα.

Στο ίδιο τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφέρεται ότι «στα συμπεράσματα του συνεδρίου […] ουδεμία αναφορά γίνεται στα εγκλήματα του ναζισμού, παρόλο που υποτίθεται ότι ήταν το θέμα του συνεδρίου». Απόλυτη συσκότιση. Το θέμα της ημερίδας ήταν τα εγκλήματα του κομμουνισμού.

Σε προσπάθειά μου να επικοινωνήσω με τη διεύθυνση του ΑΠΕ, με παρέπεμψαν σε έναν ευγενικό συνάδελφο με επιτελική θέση (δεν επιθυμεί να αναφερθεί το όνομά του), τον οποίο ερώτησα αν, μετά την αποκάλυψη των ψευδών πληροφοριών, υπήρξε επανορθωτική ανάρτηση. Με διαβεβαίωσε ότι δεν γράφουν ανακρίβειες κι ότι το τηλεγράφημα που το πρακτορείο μετέδωσε είναι ακριβές, κάνει λόγο για τη συμμετοχή οκτώ υπουργών Δικαιοσύνης. Ουδέν ψευδέστερον. Το τηλεγράφημα κάνει λόγο για τις οκτώ αντιπροσωπείες, τις μόνες οι οποίες υποτίθεται ότι παρευρέθηκαν. Επίσης, μου έστειλαν στο e-mail μου το συμπέρασμα της ανακοίνωσης των αντιπροσωπειών των οκτώ χωρών που, ας γίνει κατανοητό κι από τους ίδιους, ΔΕΝ ελήφθη στο πλαίσιο της επίσημης ημερίδας.

Ο γερουσιαστής της KGB…

Κατόπιν όλων αυτών, το ΑΠΕ συνέχισε να βομβαρδίζει τους συνδρομητές του με ειδησάρια για τη δήθεν αποτυχία της εκδήλωσης της εσθονικής προεδρίας. Μεταξύ άλλων, ανήρτησαν και αποκλειστική δήλωση του Ιγκόρ Μοροζόφ, γερουσιαστή του συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος δηλώνει ότι «Η Ελλάδα [είναι] ανάχωμα σε εκείνους που θέλουν να γυρίσουν τον τροχό της ιστορίας» (Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017, 14:38:39). Με τα ολίγα ρωσικά που ξέρω, έψαξα να βρω βιογραφικές πληροφορίες για τον Ιγκόρ Μοροζόφ. Διεπίστωσα ότι είναι απόστρατος συνταγματάρχης της FSB (διαδόχου της ΚαΓκεΜπε), έχει αποφοιτήσει από τη σχολή του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ, από την Ακαδημία Γιούρι Αντρόποφ της ΚαΓκεΜπε, από την Ακαδημία Εξωτερικής Κατασκοπείας της ΕΣΣΔ ενώ, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, υπηρέτησε στο εξωτερικό, για να αναλάβει κατόπιν σπουδαίες θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις. Οντως, βαρύ βιογραφικό.

Συμπέρασμα: θα μπορούσε να είναι ακόμα μια κωμωδία παραγωγής του συστήματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι, δυστυχώς, μια χοντροκομμένη απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ΑΠΕ/ΜΠΕ, το οποίο πληρώνεται από τους έλληνες φορολογούμενους αλλά και από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν ελληνόγλωσσα Μέσα ή Δίκτυα, τα οποία είναι συνδρομητές του, προκειμένου να λαμβάνουν αξιόπιστη, διασταυρωμένη, ακριβή πληροφόρηση, που είναι η βάση της εργασίας κάθε δημοσιογραφικού οργανισμού, κάθε ΜΜΕ και κάθε δημοσιογράφου που επιδιώκει την πληρότητα και την αξιοπιστία. Δυστυχώς, το ΑΠΕ αποδεικνύεται άξιο σχολείο προπαγάνδας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.