Μακρινό ταξίδι, ή πνιγμός ή τσακωμός. Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος το ταξίδι της σπουδαίας Μπαρτσελόνα που ξεκίνησε τη σεζόν 2008-2009 με τον νεαρό και άπειρο τότε Γκουαρντιόλα στον πάγκο της.

Και το ρητό ήδη επιβεβαιώνεται στο δεύτερο σκέλος του, ενώ είναι πιθανόν να αφαιρεθεί πολύ σύντομα και το διαζευκτικό «ή» ανάμεσα στον πνιγμό και τον τσακωμό.

Η κυριαρχία της Μπαρτσελόνα στο ισπανικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει ήδη ξεπεράσει σε διάρκεια τον μέσο όρο των προηγούμενων μεγάλων ομάδων που άφησαν το στίγμα τους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Φαινόμενο

Συνήθως οι κύκλοι των επιτυχιών είχαν διάρκεια τρία με πέντε χρόνια και η Μπάρτσα, λόγω κυρίως της παρουσίας του Μέσι, κατάφερε να διπλασιάσει τον χρόνο παραμονής της στον αφρό.

Ωστόσο είναι πλέον ορατή η αρχή του τέλους της ομάδας που έγινε σύμβολο της αναγέννησης του ποδοσφαιρικού θεάματος, μετουσιώνοντας τις ιδέες του Γιόχαν Κρόιφ.

Η αποχώρηση του Νεϊμάρ επιφέρει επιτάχυνση των διαδικασιών αποσύνθεσης της πάλαι ποτέ κραταιάς ομάδας, της οποίας τα προβλήματα είναι πολύ βαθύτερα από την απώλεια ενός σπουδαίου παίκτη.

Το μικρόβιο της σήψης έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό στην αλλαγή νοοτροπίας των διαδόχων του Γκουαρντιόλα, στο σκέλος που αφορά την ανάδειξη παικτών από την περίφημη ακαδημία, τη Μασία.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα στον αγωνιστικό χώρο του Καμπ Νου είναι σκόρπιες πέτρες από τα τείχη της ποδοσφαιρικής Βασιλεύουσας που κατακτήθηκε από βαρβάρους.

Από την ιστορική ενδεκάδα της Μπάρτσα του 2012 που συγκροτήθηκε αποκλειστικά από παίκτες της Μασία έχουν απομείνει μόνο πέντε –Πικέ, Αλμπα, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Μέσι –και πιθανόν ο αριθμός να μειωθεί ακόμα περισσότερο αν ο Ινιέστα πραγματοποιήσει την απειλή του και αποχωρήσει.

Ο εφιάλτης

Αυτό που τρέμουν όμως περισσότερο οι Καταλανοί είναι την ιστορία του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, βλέποντας την απειλή της Μάντσεστερ Σίτι να πλησιάζει τον Μέσι, ο οποίος ταυτόχρονα αρνείται να υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του.

«Οι ιδέες του συλλόγου είναι πλέον διαφορετικές. Ταυτόχρονα όμως και το ποδόσφαιρο αλλάζει» υποστηρίζει πρώην μέλος του προπονητικού σταφ της Μασία, που δεν ήθελε να αναφερθεί το όνομά του.

Από τη στιγμή λοιπόν που έχει διακοπεί η σύνδεση με το άλλοτε σήμα κατατεθέν της ομάδας, η Μπάρτσα αναγκάζεται να καλύπτει το κενό στο ρόστερ με λεγεωνάριους οι οποίοι διαθέτουν το ταλέντο, όχι όμως και την ποδοσφαιρική κουλτούρα της ομάδας.