Το διεθνές ποδόσφαιρο θυμίζει πολύ χρηματιστήριο. Αν επενδύσεις έξυπνα και σωστά στις κατάλληλες μετοχές, θα βγεις κερδισμένος, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα.
Ο Ολυμπιακός εφέτος είχε ίσως τις πιο δύσκολες κληρώσεις (με βάση τους υποψήφιους αντιπάλους αλλά και το γεγονός ότι ήταν ισχυρός) στην ιστορία του, όποτε χρειάστηκε να παίξει προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ.
Και όμως, πέρασε με εμφατικό τρόπο στους ομίλους με δύο μεγάλες εκτός έδρας νίκες και σημειώνοντας συνολικά οκτώ γκολ κόντρα στις πρωταθλήτριες της Σερβίας και της Κροατίας.
Και όλα αυτά, όταν πέρυσι μετά βίας σκοράρισε –συνολικά –μόλις μια φορά σε τέσσερα παιχνίδια (στο 90λεπτο), δύο με την ισραηλινή Μπερσεβά και άλλα δύο με την πορτογαλική Αρούκα (χρειάστηκε η παράταση και η κλάση του Ντομίνγκες για να έρθει εκεί η πρόκριση).
Το καλοκαίρι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε δύο κομβικές κινήσεις. Προχώρησε στη συμφωνία με τον Μπέσνικ Χάσι, έναν τεχνικό μπαρουτοκαπνισμένο σε παιχνίδια πρόκρισης που έχουν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας.
Παράλληλα, σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης έριξε στο μεταγραφικό παζάρι πάνω από 10.000.000 ευρώ πραγματοποιώντας κάθε επιθυμία του νέου προπονητή.
Το σίριαλ με τον Οτζίτζα – Οφόε (που έφτασε μέχρι τη Ρωσία για να υπογράψει στην Κράσνονταρ, καθώς η Λέγκια έψαχνε παραπάνω χρήματα), είχε αίσιο τέλος, με τον παίκτη να επιμένει να παίξει για τον Ολυμπιακό του Χάσι, όπως και ο συμπατριώτης του της Ναντ, ο Γκιγιόμ Ζιλέ, που έκανε άνω – κάτω την ομάδα του μέχρι να του επιτρέψει να πάρει τη μεταγραφή στον Πειραιά.
Aλλαγή εικόνας
Ο Καρσελά είναι ένας από τους πιο θεαματικούς παίκτες που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός, ενώ ο Εμενίκε είναι ακόμα τραυματίας και ο Βούκοβιτς δεν έχει βρει τα πατήματά του.
Αυτές οι δύο κινήσεις της διοίκησης άλλαξαν όλη την εικόνα, με τον Ολυμπιακό να βγάζει παιχνίδι κυριαρχίας κόντρα σε πρωταθλήτριες μεγάλων σχολών ποδοσφαίρου (Σερβία και Κροατία) και να παίρνει με εντυπωσιακό τρόπο την πρόκριση και τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ηδη και μόνο με την επιστροφή τους στα αστέρια της Ευρώπης οι πρωταθλητές Ελλάδας τριπλασίασαν το ποσό της καλοκαιρινής επένδυσης καθώς βάζουν στα ταμεία τους τριάντα εκατομμύρια ευρώ πριν καν κλωτσήσουν οι παίκτες τους την μπάλα στο πρώτο παιχνίδι των ομίλων.
Ο Χάσι σε μια χρονική περίοδο όπου η ομάδα του εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατον να είναι τόσο έτοιμη (σε βαθμό 70% για παράδειγμα) βασίστηκε σε παίκτες που γνώριζε καλά και αυτοί τον δικαίωσαν, με τον Οφόε να είναι ο κορυφαίος (παίζοντας ακόμα και… κουτσαίνοντας στο πρώτο μέρος με τη Ριέκα) και τον Ζιλέ να μπαίνει κατευθείαν στα βαθιά μόλις με ένα φιλικό.
Παράλληλα πήρε το ρίσκο (και δικαιώθηκε) να ξεκινάει τον Μάριν αντί του Φορτούνη σε αυτά τα παιχνίδια, με τον Γερμανό να είναι από τους καλύτερους οργανωτές.