Κωνσταντινούπολη, Κάουνας, Καράκας, Λιουμπλιάνα, Μαδρίτη, Λίλλη, Τορίνο. Επτά πόλεις, επτά αναστεναγμοί για την Εθνική Ανδρών, η οποία από το Ευρωμπάσκετ του 2009 της Πολωνίας (χάλκινο μετάλλιο) και εντεύθεν μετρά μόνο απογοητεύσεις και για ακόμη ένα καλοκαίρι καλείται να ξορκίσει τους δαίμονές της διεκδικώντας την επιστροφή στο βάθρο.

Ολα αυτά, υπό το σοκ της αποχώρησης του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στον οποίο μερικές ημέρες πριν από το επίσημο τζάμπολ της διοργάνωσης οι Μιλγουόκι Μπακς απαγόρευσαν διά ροπάλου να αγωνιστεί στο 40ό Ευρωμπάσκετ (31 Αυγούστου – 17 Σεπτεμβρίου) «πατώντας» στις ενοχλήσεις στο δεξιό γόνατο και φυσικά στο τετραετές συμβόλαιο 100 εκατ. δολαρίων, που έχουν υπογράψει μαζί του και επ’ ουδενί σκέφτηκαν να θέσουν σε κίνδυνο.

Αναμφισβήτητα, η Εθνική χάνει σε ταχύτητα, εκρηκτικότητα, μέγεθος (2,09 μ.) και πολυμορφικότητα εξαιτίας της απουσίας του «Greek Freak», γίνεται λιγότερο απρόβλεπτη και πιο «βατή» στην ανάλυση εκ μέρους των αντιπάλων, ωστόσο οι διεθνείς διαθέτουν το τρίπτυχο – πάνω στο οποίο θα επιδιώξουν να οικοδομήσουν σε πρώτη φάση την ανταγωνιστικότητα και προϊόντος του χρόνου την κυριαρχία – που μπορεί να τους οδηγήσει ψηλά: κίνητρο, ποιότητα, εμπειρία. Οι περισσότεροι αγωνίζονται σε συλλόγους της Ευρωλίγκας και με πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν πανηγυρίσει ευρωπαϊκά τρόπαια ή βιώσει τον παλμό ενός Φάιναλ Φορ. Επιπροσθέτως, συσπειρώθηκαν, το κίνητρό τους «απογειώθηκε» ταυτόχρονα με τον αθλητικό εγωισμό τους και οφείλουν να τα δώσουν όλα για να αποτινάξουν τη ρετσινιά του αποτυχημένου με την Ανδρών. Και βέβαια το μεγάλο στοίχημα αφορά στους νοκάουτ αγώνες, καθώς δεν αρκεί το αήττητο στην πρώτη φάση (πέντε στα πέντε στη Σεβίλλη το 2014 και στο Ζάγκρεμπ το 2015), αλλά η πνευματική ετοιμότητα στους αγώνες δίχως αύριο.

Ξεκινώντας από την περιφερειακή γραμμή, τα «ζευγάρια» που δημιουργούνται παρέχουν αρκετές επιλογές στο τεχνικό επιτελείο και η λογική λέει ότι στο παρκέ της Helsinki Arena, όπου η Εθνική θα αντιμετωπίσει διαδοχικά τις Ισλανδία (31/8), Γαλλία (2/9), Σλοβενία (3/9), Φινλανδία (5/9) και Πολωνία (6/9), θα δούμε συχνά τους καθαρόαιμους πόιντ γκαρντ Νικ Καλάθη και Βαγγέλη Μάντζαρη να δημιουργούν ντουέτο με τους Νίκο Παππά και Κώστα Σλούκα. Η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο απελευθερώνει τον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος θα καλύψει τη θέση σμολ φόργουορντ με τον συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο θα έχει βοηθητικούς ρόλους στο «3» και στο «4», ο Γιώργος Πρίντεζης αποτελεί εγγύηση στη θέση «4» και οι δύο «πύργοι» Γιάννης Μπουρούσης και Γιώργος Παπαγιάννης θα εναλλάσσονται στη θέση «5». Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε οριστικοποιηθεί η τελική δωδεκάδα, καθώς «παίζονταν» δύο θέσεις ανάμεσα στους Δημήτρη Αγραβάνη, Ντίνο Μήτογλου και Γιώργο Μπόγρη.