Η ηλεκτρική εισβολή της Smart είναι γεγονός με το λανσάρισμα δύο νέων μοντέλων που προσεδαφίστηκαν και στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για το διθέσιο Fortwo αλλά και το τετραθέσιο Forfour. Σε ηλεκτρική εκδοχή θα προσφέρεται και η κάμπριο εκδοχή, το cabrio ed Και τα δύο μοντέλα έχουν τα εξής πλεονεκτήματα. Πρώτον ξεχνάνε για πάντα της επίσκεψη τους στο βενζινάδικο.

Είναι αθόρυβα και ιδιαίτερα σπιρτόζικα, για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Μάλιστα η αυτονομία τους, που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα μετά από μια πλήρη φόρτιση, :μπορούν να καλύψουν με ιδιαίτερη άνεση τις αστικές μετακινήσεις ( να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνα ο μέσος ευρωπαίος οδηγός διανύει σε καθημερινή βάση 60 με 70 χιλιόμετρα).

Είναι και οικολογικά, αφού εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους. Στα θετικά των μοντέλων σημειώσει και τις μικρές διαστάσεις – ατού που αποτέλεσε και το εμπορικό διαβατήριο των μοντέλων της smart – με το Fortwo να είναι στα 2,7 μέτρα και το forfour στα 3,49 μέτρα, με το δεύτερο να έχει χώρους για τέσσερις επιβάτες. Κάτω από το καπό τους δεσπόζει έναν εξελιγμένος ηλεκτροκινητήρας, που προσφέρει ισχύ 81 ίππους ενώ ως ηλεκτρικό μοντέλο έχει υψηλά αποθέματα ροπής, στα 160 Nm.

Η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 17,6 kWh. Η φόρτιση των μπαταριών πραγματοποιείται πλήρως μέσα σε έξι ώρες σε οικιακό δίκτου ενώ 3,5 ώρες εφοσον χρησιμοποιείται Wallbox . Ο οδηγός του ηλεκτρικού Fortwo ED αγγίζει τα 160 χιλιόμετρα ενώ στα 155 χιλιόμετρα είναι η αυτονομία του Forfour.

Η τελική και των δύο περιορίζεται στα 130 χλμ./ ώρα, που είναι απόλυτα ικανοποιητική για τον αστικό και περιαστικό χαρακτήρα τους. Η τιμή του ηλεκτρικού Smart Fortwo ED ξεκινάει από τα 23.120 ευρώ.