Ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό χάρτη της χώραςφέρνει το κυνήγι της απομείωσης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες. Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη αλλάξει χέρια, άλλες αναμένεται να αλλάξουν, ενώ όποιες δεν είναι εφικτό να καταστούν βιώσιμες θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Για τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα αφούδεν είναιεύκολο να βρεθούν επενδυτές ή νέα κεφάλαια που θα τις κρατήσουν στη ζωή.
ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΑ. Ανάμεσα στις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή της χρονιάς περιλαμβάνονται αυτές της Νίκας από την Chipita στον κλάδο των τροφίμων, της Apivita από την Puig στα καλλυντικά, της Taxibeat από την Daimler, της Quality Brands στα τρόφιμα στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας απέκτησε συμμετοχή η Granarolo, της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας από την Exin, του Νοσοκομείου Metropolitan από την CVC Capital, αλλά και η συμμετοχή Φάις στο μετοχικό κεφάλαιο της Καλογήρου.
ΑΛΛΕΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ. Επίσης άλλες εξαγορές ήταν της Avis η οποία πουλήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στο επιχειρηματικό σχήμα τηςVirtus South European Fund, η απόκτηση από τη θυγατρική της Grivalia Properties, Grivalia Hospitality, από κοινού με την Μακεδονικά Ξενοδοχεία ΑΕ του ακινήτου Ολυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη που ανήκε στην Eurobank και η προ ημερών υπογραφή προσυμφώνου της ίδιας εταιρείας (Grivalia Hospitality) για την απόκτηση του 80% της Ναυσικά ΑΕ, η οποία έχει μέσω της Εθνικής Τράπεζας τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας που ανήκει στην ΕΤΑΔ.
Από την άλλη, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά ενεργειών για να αλλάξουν χέρια και άλλες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την πώληση του ξενοδοχείου King George, η αναζήτηση επενδυτή για τη Cyta Hellas στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, του Euromedica και του Ερρίκος Ντυνάν στον κλάδο της υγείας και η μεγάλη αναδιάρθρωση του Νηρέα και της Σελόντα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, η οποία συμφώνα με πληροφορίες έχει συγκεντρώσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον με άνω των 30 να έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους, ανάμεσα τους τα επενδυτικά funds της Oaktree, της Amerra Capital Management, της Bain Capital, της BC Partners, της Invesco WL Ross & Co.
ΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν «επιχειρηματικά διαμάντια» τα οποία λόγω της κρίσης βρέθηκαν σε δυσχερή θέση. Σε αυτά στοχεύουν σήμερα αρκετά ξένα επενδυτικά funds. Επιχειρήσεις από τον κλάδο του τουρισμού και των ακινήτων, της φαρμακοβιομηχανίας, της βιομηχανίαςτροφίμων και του αγροτοεφοδιαστικού τομέα, των ιχθυοκαλλιεργειών, της υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο.
«Στο λιανικό εμπόριο τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς αν ο επενδυτής δεν εξασφαλίζει με την αγορά του μεγάλο κομμάτι του τζίρου δεν πρόκειται να επενδύσει σε μεγάλα δίκτυα που σήμερα έχουν πολλές επιχειρήσεις με προβλήματα.
Μόνο στα σουπερμάρκετ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς ο κύκλος των μεγάλων εξαγορών ολοκληρώθηκε και συνέχεια θα υπάρξει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν αλλά και αυτές στοχευμένα» συμπληρώνει.