Στην ουρά για τον ανδριάντα Σόιμπλε

Ο Σόιμπλε μάς έχει συνηθίσει σε δηλώσεις που φέρνουν τρικυμία στην Αθήνα. Αυτή τη φορά, προφανώς με καυστικό χιούμορ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι δήλωσε βέβαιος την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική συγκέντρωση –όπως μετέδωσε η «Handelsblatt» -, πως κάποια μέρα στην Ελλάδα θα του στήσουν μνημείο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το ότι ανάγκασε τη χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Η εφημερίδα συμπλήρωσε πως ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είναι πεπεισμένος ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ.

Πληροφορίες οι οποίες φέρουν κυβερνητικά στελέχη να διάβασαν τη δήλωση Σόιμπλε και να συνωστίζονται στην ουρά, ποιος θα πάρει την πρώτη θέση για να φτιάξει τον ανδριάντα, ελέγχονται ως ανακριβείς. Ιδίως αυτές που θέλουν στην πρώτη γραμμή να βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλος για το… Υπερταμείο;

Κοσμοσυρροή σημειώθηκε για τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), δηλαδή της θυγατρικής του Υπερταμείου, που θα έχει ως αντικείμενο τις πιο εμβληματικές ΔΕΚΟ. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 25 Ιουλίου, πήρε όμως παράταση για τις 8 Αυγούστου, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος. Τα βιογραφικά που κατατέθηκαν για τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου, του εντεταλμένου συμβούλου και των μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΗΣ ξεπερνούν κάθε προσδοκία, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία. Εύλογο. Με τόσο υψηλή ανεργία πρώην υψηλόβαθμων στελεχών σε επιχειρήσεις, είναι αναμενόμενο να υποβληθούν ακόμη και εκατοντάδες βιογραφικά, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τέτοιες θέσεις κύρους σε έναν πολύ προβεβλημένο οργανισμό.

Κινήσεις χαμηλού κόστους στη ΔΕΘ

Αδειο θα είναι το καλάθι του Τσίπρα στη ΔΕΘ, αφού success story στην οικονομία δεν του βγαίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που θα δώσει βάρος σε εξαγγελίες σαν αυτές του πολυνομοσχεδίου που παρουσίασε την Πέμπτη η Εφη Αχτσιόγλου στο ΚΥΣΟΙΠ. Αφορά μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, όπως καλύτερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, κοινωνική προστασία συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων, κατάργηση υπό όρους της υποχρέωσης συγκεκριμένων επαγγελματιών να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, κ.ο.κ. Δεδομένου ότι δεν έχει να παρουσιάσει ιστορίες επιτυχίας στην οικονομία, ο Τσίπρας θα επιχειρήσει με παρόμοιες κινήσεις χαμηλού κόστους να τονώσει από την Θεσσαλονίκη τα κοινωνικά αντανακλαστικά της Αριστεράς.

Πολλά σχέδια και από έργα τίποτα

Tρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για να πιάσουν τα χρονοδιαγράμματα αναφορικά με τη δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας εντός του ερχομένου τριμήνου. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν. Στόχος είναι η τράπεζα να είναι έτοιμη να λειτουργήσει εντός του 2018. Λέγεται μάλιστα ότι έχει αποφασιστεί συνεργασία με τους Γάλλους, ώστε να μεταφέρουν τη δική τους τεχνογνωσία στη δημιουργία της τράπεζας, ενώ δεν αποκλείεται και η συνδρομή Γερμανών και Βρετανών. Το μεγάλο στοίχημα φυσικά είναι να βρεθούν τα κεφάλαια που θα ενισχύσουν την τράπεζα αυτή, γιατί με τεχνογνωσία μόνο δεν γίνεται τίποτα. Πάντως από την εποχή που υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν ο Γιώργος Σταθάκης είχε προαναγγελθεί η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, όμως μέχρι σήμερα μόνο σχέδια και από έργα τίποτα.

Οι αρχαιολόγοι, το Ελληνικό και η Κως

Μόλις προ ημερών ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), για τον οποίο οι κακές γλώσσες λένε ότι βρίσκει ευήκοα ώτα σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του υπουργείου Πολιτισμού, εξέδωσε νέα ανακοίνωση, κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση επειδή δεν κηρύσσει την έκταση του Ελληνικού αρχαιολογική, ώστε να προστατεύσει τα ευρήματα. Ποια ευρήματα όμως; Αυτά που ακόμη δεν έχουν βρεθεί; Δεν έχει καμία σημασία για τους αρχαιολόγους. Αυτό που έχει για τους ίδιους σημασία είναι ότι η έκταση κρύβει τόσες και τέτοιες αρχαιότητες ώστε πρέπει να απαλλοτριωθεί. Και ας έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο καλύπτει απολύτως τα προαπαιτούμενα από τον αρχαιολογικό νόμο για την προστασία όποιων αρχαιοτήτων έχουν εντοπισθεί αλλά και όποιων θα εντοπισθούν. Υπερευαίσθητοι οι αρχαιολόγοι για το Ελληνικό. Καλό είναι όμως την ευαισθησία τους αυτή να την εκφράζουν και σε άλλα θέματα που έχουν σχέση με την προστασία των αρχαιοτήτων. Αρκετά αρχαία γλυπτά στο Μουσείο της Κω σωριάστηκαν τον Ιούλιο στο έδαφος και έσπασαν, μετά τον πρόσφατο σεισμό κοντά στο νησί, επειδή οι αρμόδιοι δεν τα είχαν στερεώσει καλά στις βάσεις τους. Μπήκα λοιπόν και εγώ στην ιστοσελίδα του ΣΕΑ να διαβάσω κάποια σχετική ανακοίνωση, δεν βρήκα τίποτα όμως…