Πάντως, η όλη προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση των κόκκινων δανείων δημιουργεί ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων τα επόμενα χρόνια. Είναι άλλωστε ο μοναδικός τρόπος ανανέωσης του παραγωγικού δυναμικού, υποστηρίζουν επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη. Οπως σημειώνουν, είτε με συμμετοχές επενδυτών ελλήνων και ξένων σε μετοχικά κεφάλαια επιχειρήσεων που το έχουν ανάγκη είτε με απευθείας εξαγορές από τις τράπεζες υπερχρεωμένων επιχειρήσεων είτε με συμφωνίες των παλαιών διοικήσεων και νέων επενδυτών, σύντομα σεβαστός αριθμός επιχειρήσεων θα αλλάξει χέρια.

Μάλιστα τονίζουν ότι αν και οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες, στο τέλος ο εξορθολογισμός στην αγορά και σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας θα επιτευχθεί. Και αυτό διότι μόνο έτσι βιώσιμες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να παραμείνουν υγιείς καθώς με την πτώση της ζήτησης, την υπερφορολόγηση και την απουσία τραπεζικής ρευστότητας, αν δεν γίνουν αλλαγές σύντομα θα πάψουν να έχουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.

Ζημιογόνες. Μεγάλο στοίχημα πάντως για τις τράπεζες αποτελεί εκτός από την εξεύρεση επενδυτών για τις κόκκινες επιχειρήσεις που διατηρούν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και το ζήτημα των άλλων που κρίνονται μη βιώσιμες – μικρομεσαίες οι περισσότερες. Η απόφαση είναι απαλλαγή ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια στην αγορά. Υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές ξεπερνούν τις 20.000, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, είναι ζημιογόνες εδώ και χρόνια, δεν μπορούν να μετατραπούν σε βιώσιμες και φυσικά δεν προσελκύουν κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον. Ετσι με απώτερο στόχο την εξυγίανση των προβληματικών δανείων τους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση των κόκκινων δανείων τους έως το 2019, οι τράπεζες εντός του 2017 και κυρίως εντός του 2018 θα προχωρήσουν σε δραστικές ενέργειες ώστε να απαλλαγούν από τα βαρίδια αυτά και ταυτόχρονα να απελευθερώσουν κεφάλαια που σήμερα στερούνται από τις βιώσιμες επιχειρήσεις και την αγορά γενικότερα. Οπλο προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι οι ταχύτατες διαδικασίες που προβλέπει ο πτωχευτικός νόμος για την ταχεία ρευστοποίηση πτωχευμένων εταιρειών και την αξιοποίηση των πάγιων περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και το ξεκαθάρισμα μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αφού όσοι επιλέξουν να τον αξιοποιήσουν θα συνεχίσουν μόνο εφόσον κριθούν βιώσιμοι.