Οι ΗΠΑ, όπως όλα δείχνουν, θέλουν να σπάσουν το μονοπώλιο που απολαμβάνει σήμερα η Ρωσία στην πώληση ενέργειας – και ειδικά υγροποιημένου φυσικού αερίου – στην Ευρώπη και για τον λόγο αυτό προσπαθούν να μπουν στην αγορά αυτή. Η Μόσχα όμως δεν αναμένεται να καθήσει με σταυρωμένα τα χέρια, πιθανώς αρχίζοντας έναν πόλεμο τιμών.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Λιθουανία έλαβε το πρώτο της φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, ενώ τον Ιούλιο η Πολωνία είχε γίνει η πρώτη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που έλαβε φορτίο LNG από την Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία του CNBC. Το σκεπτικό των δύο ευρωπαϊκών χωρών πίσω από τα ντιλ αυτά είναι να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά αυτή της Γηραιάς Ηπείρου, κυρίως για γεωπολιτικούς παρά για οικονομικούς λόγους.

Η Λιθουανία αναμένεται να εισαγάγει τον επόμενο μήνα νέες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή αναμένεται ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μπορεί σύντομα να κάνουν τις δικές τους παραγγελίες.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ. Σε μια τέτοια περίπτωση ωφελημένοι εκτιμάται ότι θα είναι οι ευρωπαίοι καταναλωτές, αφού ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών, καθώς η ρωσική πλευρά θεωρείται ότι θα αντιδράσει για να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά. Στο παιχνίδι των πωλήσεων φυσικού αερίου μετέχουν σήμερα μεγάλες ρωσικές εταιρείες με κυρίαρχη την κρατική Gazprom.

Ορισμένες χώρες πάντως, όπως η Πολωνία, μπορεί να συνεχίσουν να αγοράζουν LNG από τις ΗΠΑ ακόμη και σε υψηλότερες τιμές, επειδή έχουν λάβει την πολιτική απόφαση να απεξαρτηθούν ενεργειακά ως έναν βαθμό από τη Ρωσία. Η αύξηση στις πωλήσεις φορτίων φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ κατέστη δυνατή λόγω της επανάστασης στην εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου στη χώρα αυτή. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι τιμές της ενέργειας από το 2014 και μετά έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση.