Την επιδότηση της σύνδεσής τους στο Ίντερνετ για περίπου 70.000 πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της χώρας, προβλέπει η συνέχιση της ειδικής δράσης της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Φορέας υλοποίησης της δράσης παραμένει το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), ενώ το συνολικό ύψος της επιδότησης αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 3.062.000 εκατ. ευρώ και θα προέλθει αποκλειστικά από κονδύλια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές που θα εγγραφούν για πρώτη φορά σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Οι δικαιούχοι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν διαδικτυακή σύνδεση με την παροχή συνδρομής για ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο (σταθερή ή κινητή (mobile)).

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε δικαιούχο θα αφορά την απόκτηση ή διατήρηση σταθερής ή κινητής (mobile) ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο, η οποία θα πρέπει να είναι στο όνομα του δικαιούχου φοιτητή. Θα καλύπτει δε μέχρι και το 80% του μηνιαίου παγίου, με ανώτατο χρηματικό όριο τα 5 ευρώ το μήνα και θα χορηγείται για διάστημα 12 μηνών.

Τα στοιχεία των δικαιούχων φοιτητών θα αντληθούν από την «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας» του υπουργείου Παιδείας.

Η υλοποίηση της δράσης θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο voucher (κουπόνι).

Ενα κουπόνι θα αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο. Για την εξάντληση του αριθμού των 70.000 δικαιούχων φοιτητών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με κριτήριο τον χρόνο εξαργύρωσης του κουπονιού.

Το voucher (κουπόνι) θα μπορεί να εξαργυρώνεται μόνο σε ένα φυσικό κατάστημα ενός τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Κατά την εγγραφή τους στη δράση, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα δηλώνουν υποχρεωτικά εάν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτήν αυτόματα και όλα τα υφιστάμενα συμβόλαια τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με συνδρομητές που θα είναι και δικαιούχοι της (εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια).

Σε περίπτωση που κάποιος τηλεπικοινωνιακός πάροχος δεν το επιθυμεί, στη δράση θα συμμετέχουν μόνο οι νέες, εγκεκριμένες στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος, προσφορές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του.

Από την πλευρά του το ΕΔΕΤ έχει ήδη δρομολογήσει από πέρυσι απλή διαδικασία, σύμφωνα με την οποία όλοι οι δικαιούχοι φοιτητές θα λάβουν τη σχετική ειδοποίηση και το κουπόνι ηλεκτρονικά, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να πάνε σε όποια από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες επιθυμούν να το εξαργυρώσουν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εκτιμάται, ότι η χρήση θα γίνει κυρίως για τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες είναι προσωπικές για κάθε φοιτητή. Αν και δεν πρόκειται για επιδότηση των φοιτητών με κάποιο υψηλό ποσό (60 ευρώ το χρόνο) ωστόσο, στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, χαρακτηρίζεται ως μια «θετική πρωτοβουλία».

Οι τεχνικές λεπτομέρειες

Η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση που θα αφορά σύνδεση σε ευρυζωνικό δίκτυο adsl ή vdsl μπορεί να γίνεται μόνο στη διεύθυνση κατοικίας του δικαιούχου φοιτητή.

Στις περιπτώσεις αιτήσεων φορητότητας μεταξύ τηλεπικοινωνιακών παρόχων, το κουπόνι θα μπορεί να εξαργυρωθεί στο κατάστημα, μετά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αίτησης φορητότητας.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός σύνδεσης στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο (π.χ. modem για σύνδεση σε adsl/vdsl, usb modem stick για σύνδεση στο 3G/4G δίκτυο κ.α.), όπου απαιτείται, βαραίνει στο σύνολό του, αποκλειστικά τον πάροχο και παρέχεται δωρεάν στον δικαιούχο.

Με την εκτέλεση της παραγγελίας ο δικαιούχος εξουσιοδοτεί τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο να εισπράξει από την ΕΔΕΤ ΑΕ την αξία του κουπονιού που χρησιμοποίησε.

Οι προσφορές θα πρέπει να είναι αναλυτικές σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που επιδοτούνται. Επιπλέον υπηρεσίες που θα προμηθευτεί ο δικαιούχος και δεν αφορούν την επιδοτούμενη υπηρεσία, δεν απαιτείται αλλά και δεν απαγορεύεται να περιγράφονται στην προσφορά (π.χ. αναγνώριση κλήσης, παροχή Static IP, παροχή απεριόριστων διεθνών κλήσεων, κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή των προσφορών πρέπει να είναι αντίστοιχη με τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Δεν επιτρέπεται η αναπροσαρμογή των τιμών του τηλεπικοινωνιακού συμβολαίου τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της περιόδου επιδότησης. Όλες οι τιμές συμπεριλαμβάνουν το ΦΠΑ, ενώ οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της δράσης, θα παραμείνουν λειτουργικές με σκοπό την εξυπηρέτηση αντίστοιχων δράσεων, τουλάχιστον για την 5ετία που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε.