Κατ’ αρχάς από το πλήθος των βλακωδών αναφορών που έγιναν ανασύρω μία του υπουργού ΨΗΤΠΕ ή ΨΗΠΤΕ αδιάφορο, του υπουργού του τίποτα δηλαδή, Παππά, ο οποίος φέρεται ειπών τη μεγαλειώδη κενότητα:
«Η εξοικείωση και η δυνατότητα πρόσβασης των φοιτητών στο Διαδίκτυο είναι αυτονόητη».
Ελα, σοβαρά; Τέτοιο πράγμα; Με το ζόρι κρατιέμαι να μην (ξε)αναφωνήσω «ναι, τα παιδιά τον Παππά περίμεναν να εξοικειωθούν με το Ιντερνετ»!
Νομίζω ότι από τη θέση που κατέχει θα έπρεπε να γνωρίζει (αντί να ασχολείται με «αλλότρια»…) ότι δεν υπάρχει παιδί στις μέρες μας που να ΜΗΝ έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ούτε ένα! Αν μου βρει μάλιστα ένα, σε όλη τη χώρα, όχι στην ηλικία των 18 που είναι οι πρωτοετείς φοιτητές, αλλά στα 15 ας πούμε, θα τον δικαιώσω για ό,τι κι αν λέει ή κάνει.
Αλλά δεν θα βρει, είμαι βέβαιος…
Παραμύθι με κορδέλα
Το άλλο που θέλω να αναφέρω σχετικά με τη βαρύνουσας (λέμε τώρα…) σημασίας εξαγγελία, είναι αυτό το ίδιο το εγχείρημα. Πώς ακριβώς θα γίνει; Θα κόψουν οι γονείς τις ήδη υπάρχουσες συνδέσεις στο σπίτι τους και θα τους συνδέσει τις καινούργιες ο (και ηλεκτρονικός;) υπουργός Παππάς;
Ή θα καταθέσουν τα αποδεικτικά από τις δικές τους συνδέσεις και θα πει ο εξαγγέλλων υπουργός του τίποτα «Αφήστε το πάνω μας, θα τις πληρώνουμε εμείς από εδώ και πέρα»; Θέλω, ειλικρινά, να δω πώς θα υλοποιηθεί το μεγαλοφυές σχέδιο.
Ενα δεύτερο που ανέφεραν χθες οι δύο υπουργοί αφορά λέει την επιδότηση κατά 80% του κόστους σύνδεσης. Το 80%, λέει, και το ανακοίνωσαν κιόλας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ μηνιαίως –τέτοια γαλαντομία η κυβέρνηση, στα παιδιά.
Επίσης, πόσο θα διαρκεί η επιδοτούμενη, λέμε τώρα, πρόσβαση στο Διαδίκτυο; Μόνο για 12 μήνες! Ομως γιατί μόνο για τους πρωτοετείς φοιτητές και όχι για όλους της φοιτητές; Οι δευτεροετείς, τριτοετείς κ.λπ. δεν πρέπει να… εξοικειωθούν με το Ιντερνετ;
Συμπέρασμα, άλλο ένα παραμύθι τυλιγμένο σε συσκευασία δώρου, με κορδελίτσες και στρας…
Δυσθυμία
Αυτή ακριβώς η δεινότητα στο παραμύθι, αποτέλεσε και την αναγκαιότητα να συγκληθεί χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη του προέδρου Αλέξη με το οικονομικό επιτελείο, του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου παρόντος. Πλησιάζει η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ως γνωστόν και κάτι πρέπει να πει ο άνθρωπος σε όσους συγκεντρωθούν το Σάββατο της 9ης Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο.
Καθ’ α με ενημέρωσε, με χίλιες προφυλάξεις (για ευνόητους λόγους που έχω αναλύσει κατά καιρούς), ο άρτι επιστρέψας από τις θερινές του διακοπές άνθρωπός μου στο Μαξίμου, ο πρόεδρος Αλέξης ήταν δύσθυμος και προβληματισμένος, διότι οι διάφορες ιδέες που ακούγονταν δεν ήταν πολύ «πιασάρικες». Ο δικός μου, μου είπε ακόμη, ότι τούτου δοθέντος ο πρόεδρος Αλέξης ζήτησε να συναντηθούν εκ νέου την προσεχή εβδομάδα, ώστε οι συμμετέχοντες να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και επιπροσθέτως εφοδιασμένοι με προτάσεις ώστε να συζητήσουν επί της ουσίας.
Καταλαβαίνω και τη δυσθυμία και τον προβληματισμό του. Θα είναι πολύ παρακινδυνευμένο να ανέβει Θεσσαλονίκη και να αρχίσει πάλι το παραμύθι ότι βγαίνουμε από την κρίση, τελειώνουν τα Μνημόνια και ανακάμπτει η ελληνική οικονομία. Με αυτά δεν χορταίνουν ούτε οι συνταξιούχοι ούτε οι χαμηλόμισθοι…
Ξέρουν…
Κατά τον άνθρωπό μου (στο Μαξίμου) «ο πρόεδρος λογικό είναι να αναφέρει στη Θεσσαλονίκη ότι το διαρρεύσαν διάστημα, και με αφορμή το συνέδριο στην Εσθονία, δόθηκε η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να διαπιστώσει ποιες είναι οι δυνάμεις της αντίδρασης και ποιες της προόδου».
Ερμήνευσα την αναφορά ως μια νέα επιχείρηση να παραταθεί το διχαστικό κλίμα, που με μεγάλη επιτυχία συντήρησε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και με το οποίο πέρασε μια χαρά καλοκαίρι, θάβοντας το σκάνδαλο της εξαφάνισης του Τσίπρα και των υπουργών του στα νησιά την ώρα που καιγόταν η Αττική…
Οπως έχουμε ξαναπεί, η πολιτική επικοινωνία είναι το δυνατό τους χαρτί…
Α λα Γκάντι
Στο μεταξύ δοξάζω τον Θεό που ο πρόεδρος Αλέξης δεν έχει προχωρήσει ακόμη στον ανασχηματισμό και έτσι έχουμε την ευτυχία να απολαμβάνουμε διάφορες μορφές που κοσμούν το κυβερνητικό σχήμα, όπως για παράδειγμα ο αρχηγός του κόμματος «Πυρίκαυστος Ελλάς» Κώστας Ζουράρις, ο οποίος κατέχει θέση υφυπουργού. Παιδείας, δε.
Ο περί ου ο λόγος «Πυρίκαυστος» Ζουράρις λοιπόν, συνεντευξιαζόμενος χθες στον Σκάι και προφανώς σε πολύ κακή διάθεση, διεκτραγώδησε την κατάσταση στη χώρα και δήλωσε ευθαρσώς, με παρρησία και άνευ της παραμικρής αναστολής ότι «είμαστε χειρότεροι από την Ινδία»!..
Αν δεν πρόκειται για μία κορύφωση της απαισιοδοξίας του α(ν)θυρόστομου Ζουράρι, έχω την εντύπωση ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας συγκεκαλυμμένης προαναγγελίας των μελλοντικών του προθέσεων να ακολουθήσει τα βήματα του μεγάλου Μαχάτμα Γκάντι, πολλές από τις ιδιότητες του οποίου διαθέτει: είναι και αυτός, ως γνωστόν, φιλόσοφος, στοχαστής, επαναστάτης και ακτιβιστής!..
Υπενθυμίζω σχετικά ότι η δεινή κατάσταση του λαού της Ινδίας εξαιτίας των άγγλων αποικιοκρατών ήταν εκείνη που ώθησε τον Γκάντι να πορευθεί στον λαό, να ηγηθεί και να εμπνεύσει τον αγώνα για την ανεξαρτησία των Ινδών…
(Εννοείται πως θα παρακολουθώ, για ευνόητους λόγους, το θέμα από πολύ κοντά και θα ενημερώσω σχετικά. Δεν τα αφήνω εγώ κάτι τέτοια…)
Ολα γίνονται
Φαντάζομαι πως ο ίδιος (ο Ζουράρις δηλαδή) το γνωρίζει. Για τους υπολοίπους όμως που το αγνοούν, θα αναφέρω ότι ένα από τα βασικά αποφθέγματα του μεγάλου Μαχάτμα Γκάντι είναι το ακόλουθο, που εξακολουθεί να γοητεύει τους επαναστάτες ανά τον κόσμο:
«Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά νικάς».