Κλείδωσε και η υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ενώ σε μια υβριδική διαδικασία με κάλπες σ’ όλην την χώρα και παράλληλη ηλεκτρονική ψηφοφορία φαίνεται πως καταλήγει η Επιτροπή του Νίκου Αλιβιζάτου. Ο καθηγητής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εισπράξει το «ναι επί της αρχής» από όλους τους μέχρι σήμερα υποψήφιους αρχηγούς για το πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής.

Σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην έδρα του Ποταμιού, στην οποία συμμετείχαν οι πιο στενοί του συνεργάτες, προκρίθηκε η συμμετοχή του Σταύρου Θεοδωράκη στην κούρσα για τον αρχηγό του νέου πολιτικού φορέα. Ηταν μια έντονη συζήτηση όπου εξετάστηκαν τα συν και τα πλην της συγκεκριμένης απόφασης, αλλά ο επικεφαλής του Ποταμιού φαινόταν ότι είχε ήδη λάβει τις αποφάσεις του. Αν και ορισμένοι εξέφρασαν ισχυρές ενστάσεις, δεν υπάρχει κίνδυνος πολιτικού διχασμού –όλοι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τον Σταύρο Θεοδωράκη σε μιαν επιλογή που χαρακτηρίστηκε μονόδρομος σ’ αυτό το χρονικό σημείο.

Παρότι η Σεβαστουπόλεως αποφεύγει να επιβεβαιώσει τις εξελίξεις μέχρι τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων και την επόμενη συνάντηση των στελεχών, μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένο πως ο Θεοδωράκης θα είναι ένας εκ των υποψηφίων, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται στα επόμενα 24ωρα, αμέσως μετά σχεδόν την οριστικοποίηση της διαδικασία εκλογής από την επιτροπή Αλιβιζάτου. Επίσης, είναι σαφές και ξεκαθαρισμένο, τόσο από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη όσο και από τη Σεβαστουπόλεως πως η εκλογή αναφέρεται σε έναν καινούργιο φορέα και όχι σε συνέχεια της ΔΗΣΥ.

1.400 κάλπες. Με μία συμβιβαστική λύση, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν όλοι οι συμμετέχοντες, η ομάδα του Νίκου Αλιβιζάτου, ύστερα από μια σειρά από τεχνικές συσκέψεις προσανατολίζεται στο να στηθούν περίπου 1.400 κάλπες σε 1.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, οι οποίες, όπως φιλοδοξούν οι ιθύνοντες, θα μπορούν να εξυπηρετήσουν περίπου 300.000 ψηφοφόρους. Οσον αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία βρέθηκε η εξής φόρμουλα εξακρίβωσης: ο εθνικός εκλογικός κατάλογος, μαζί με προεγγραφή e-mail, αριθμού κινητού τηλεφώνου και μιας προσωπικής πιστωτικής κάρτας θα χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα πλαστοπροσωπίας.

Αυτό το σχέδιο, που τη δεδομένη στιγμή φαίνεται να κερδίζει έδαφος, περιγράφεται από γνωρίζοντες ως σύστημα ασφαλείας που θυμίζει έντονα την ηλεκτρονική πρόσβαση σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κατοίκους εντός και εκτός Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να συζητηθούν στην πρώτη επίσημη συνάντηση της Επιτροπής, η οποία είχε προγραμματισθεί για σήμερα το πρωί σε ουδέτερο έδαφος, εκτός κομματικών γραφείων. Οταν οι συζητήσεις ολοκληρωθούν, δεν αποκλείεται να υπάρξει σχετική ανακοίνωση για τη διαδικασία, ωστόσο πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί άλλη μια εβδομάδα αναμονής και μια δεύτερη συνεδρίαση πριν οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες.

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ. Παράλληλα με την πρεμιέρα της Επιτροπής Αλιβιζάτου, την οποία στελέχη του χώρου σχολιάζουν ως «το σημαντικότερο βήμα μέχρι τώρα για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς», ανοίγει και ο κύκλος των επίσημων ανακοινώσεων για τις υποψηφιότητες – προς το παρόν μόνον ο Γιάννης Ραγκούσης έχει επισημοποιήσει τη δική του συμμετοχή στη μάχη ηγεσίας. Ο Γιώργος Καμίνης αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την προσεχή Δευτέρα, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης θα ανοίξει τα χαρτιά του σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι μικρότεροι εταίροι του χώρου, όπως η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών, σκέφτονται ακόμα να επιλέξουν έναν δικό τους υποψήφιο. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος άφησε εκ νέου χθες ανοιχτό παράθυρο για την υποψηφιότητά του: «Περιμένω να δω τις διαδικασίες, να δω ποιου φορέα θα είναι ο επικεφαλής: Ενός ενιαίου ή ενός πολυκομματικού φορέα; Θέση μου είναι ότι θα πρέπει να είναι ένας νέος ενιαίος φορέας, αλλά εφόσον υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ κομμάτων και κινήσεων, δεν υπάρχει πιο δημοκρατικός τρόπος από το να αποφασίσει όλη η βάση της Κεντροαριστεράς, με διπλή κάλπη, αλλιώς δεν θα ξέρουν οι υποψήφιοι σε ποιον φορέα θα είναι υποψήφιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στις Κινήσεις Πολιτών την πρόθεση για την υποψηφιότητά του κατέθεσε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και ο Γιάννης Τούντας, ένας εκ της τριανδρίας του σχήματος.

Πριν ακόμα την ανακοίνωση του Γιώργου Καμίνη, υπήρχε η σκέψη πως κάθε κόμμα της ΔΗΣΥ θα κατέβαζε κι από έναν υποψήφιο. Αυτό όμως πλέον δεν ισχύει, έτσι η πιθανότητα ο Τούντας να διεκδικήσει την ηγεσία από την πλευρά των Κινήσεων δεν συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή πολλές πιθανότητες. Στο ΚΙΔΗΣΟ, εξάλλου, υπάρχει μια επίμονη μερίδα που πιστεύει πως, αν τελικά το κόμμα κατεβάσει υποψήφιο, αυτός πρέπει να είναι ο προεδρός του. Το σενάριο μιας υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου, πάντως, αυτή τη στιγμή μοιάζει εξαιρετικά ασθενές.