Πίσω από την αντίδραση του γραφείου Τσακαλώτου για το δικό του μπλόκο στον ανασχηματισμό, που ανέδειξαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», είναι εμφανής η προσπάθεια να βρεθεί η μπάλα στην εξέδρα: «”ΤΑ ΝΕΑ”, ξεπερνώντας τον εαυτό τους, αυτοαναφλέγονται! Τους συστήνουμε να παρακολουθήσουν την ταινία “Μόνος στο Σπίτι” και στη συνέχεια το “Μοιραίο Πάθος”. Ισως αντιληφθούν προς τα πού βαδίζουν», ήταν το, έστω ανεπίσημο, σχόλιο από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών.

Υπάρχουν κάμποσοι κινηματογραφικοί τίτλοι –ακόμη και με τη Σκάρλετ Τζοχάνσον – ως απάντηση στον «γητευτή» των… θεσμών που πρέπει να παραμείνει στο υπουργείο του, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να λύσει τις όποιες απορίες του την επόμενη φορά που θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας, πάντως, είναι προφανές ότι η όποια αμφισβήτηση του ρεπορτάζ θα είχε πιο στέρεη βάση εάν ο σινεφίλ υπουργός την έκανε από το… σπίτι του.

Επιβάλλουν την αξιολόγηση και με τροπολογία

Οι επαναλαμβανόμενες προθέσεις του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έχουν πέσει πολλάκις στο κενό. Κι αυτό γιατί μετά και την προτροπή της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, ελάχιστοι είναι εκείνοι που τελικά ανταποκρίθηκαν στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Σε μια ύστατη προσπάθεια, το υπουργείο προσπαθεί τώρα να βάλει μπρος τα μεγάλα μέσα: όσοι, λοιπόν, συνεχίσουν να βλέπουν αρνητικά την αξιολόγηση θα τους περιμένει…μαστίγιο, που δεν είναι άλλο από τροπολογία που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα.

Με βάσει την τροπολογία, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα… συμμορφωθούν και δεν θα παραδώσουν τα «φύλλα αξιολόγησης» που αφορούν το 2016 στις αρμόδιες Αρχές, θα έχουν επιπτώσεις, καθώς δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για μετάταξη –στο πλαίσιο της κινητικότητας –αλλά ούτε και να λάβουν μέρος στις κρίσεις για προαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση, η σπουδή που δείχνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης οφείλεται στο ότι είναι ένα από τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πρώτα ευρωεκλογές, μετά αυτοδιοικητικές

Οι εθνικές εκλογές μπορεί να μην ξέρουμε ακόμη πότε θα γίνουν και αν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, όπως φιλοδοξεί ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά πλέον είμαστε βέβαιοι πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019.

Την είδηση έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που ήθελαν τον νέο «Καλλικράτη» που η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες να προβλέπει την αποσύνδεση των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών από αυτές για την ανάδειξη εκπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Θα πάμε μερικούς μήνες μπροστά τις εκλογές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα «δώρο» στους νυν δημάρχους και περιφερειάρχες, των οποίων η θητεία θα παραταθεί έτσι περίπου για ένα εξάμηνο και θα καταγραφεί ως η μεγαλύτερη μετά τη Μεταπολίτευση, αφού θα συμπληρώσουν πεντέμισι χρόνια στους θώκους τους.

*** Και μιας και ο λόγος για τον Σκουρλέτη, να τον συγχαρώ για την επιτυχία του γιου του στις φετινές Πανελλαδικές. Ο Αρης – Ιερόθεος Σκουρλέτης Πρίσκος, μαθητής του 2ου Λυκείου Εκάλης μπήκε 4ος στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.