Κομμουνιστική Διεθνής δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ένας κάποιος συντονισμός των κομμουνιστικών κομμάτων υφίσταται. Μάλιστα το δικό μας ΚΚ ηγείται συνήθως δράσεων για διασκέψεις, συναντήσεις και κοινά κείμενα.

Τώρα αφορμή ήταν η πρωτοβουλία της εσθονικής προεδρίας να διοργανώσει συνέδριο για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, κάτι που προκάλεσε την οργή και του ΚΚΕ, που με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις στηλίτευσε τον συμψηφισμό κομμουνισμού – ναζισμού. Προχώρησε όμως κι ένα βήμα παραπέρα, με κείμενο που συνυπογράφουν 51 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματααπό όλο τον κόσμο, παρακαλώ.

Και όπως σας είπα με πρωτοβουλία του Περισσού. «Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα καταδικάζουμε την αντικομμουνιστική φιέστα που διοργανώνει η εσθονική προεδρία της ΕΕ, στα πλαίσια της ονομαζόμενης “Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων” –όπως επιχειρεί η ΕΕ να καθιερώσει τα τελευταία χρόνια την 23η Αυγούστου. Η αντικομμουνιστική σύναξη έχει στόχο την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού και των πρωτόγνωρων κατακτήσεών του για τους εργαζομένους, την παραχάραξη της Ιστορίας, την απαράδεκτη κι ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού και τις θηριωδίες του. Η προκλητική εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό συνιστά αθώωση του φασισμού και της μήτρας που τον γεννάει και τον θρέφει, του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος» λέει μεταξύ άλλων το κείμενο, ενώ μέτρησα 16 κόμματα –από τα 51 –από χώρες που κάποτε είχαν σοσιαλισμό…

Το φάουλ της Νίνας

Φίλη της στήλης και των «ΝΕΩΝ» η Νίνα Κασιμάτη, αλλά φιλτάτη η αλήθεια. Ετσι, υπέπεσε σε… αντιαθλητικό φάουλ με τα σχόλια που έκανε χθες στο facebook για το τελευταίο σκίτσο του Αρκά, το οποίο ήταν εμπνευσμένο από την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών σχετικά με το συνέδριο στην Εσθονία και τα σταλινικά καθεστώτα. Σχόλια που αναπαρήχθησαν και έγιναν θέμα συζήτησης για τους άλλους χρήστες.

Στην ανάρτησή της, λοιπόν, φιλοδοξώντας ίσως να κλέψει τη δόξα άλλων συναδέλφων της, χαρακτηρίζει τον σκιτσογράφο ως «απροκάλυπτο νοσταλγό παλατιανών πραξικοπημάτων και της Χούντας των Συνταγματαρχών» και προσθέτει πως «αναπολεί τη Δικτατορία, την αναπαριστά συνειδητά ή υποσυνείδητα, και προτρέπει για μία ακόμα». Για ποιο λόγο; Το σκίτσο του απεικόνιζε μια σκακιέρα, από την οποία είχαν εξαφανιστεί οι αντίπαλοι κομμουνιστές και η βασίλισσα ρωτούσε τον βασιλιά: «Μήπως παραείμαστε όλοι δημοκρατικοί;».