Εναν χρόνο μετά την παρθενική εμφάνισή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκη ως αρχηγού κόμματος –που τότε είχε στόχο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να παρουσιάσει εαυτόν και τη ΝΔ ως φορείς του ρεαλισμού απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ –ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει στη φετινή ΔΕΘ να εμφανιστεί με ενισχυμένο πρωθυπουργικό προφίλ. Η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να έχει στοιχεία «λογικής αλλά και ευαισθησίας», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από την Πειραιώς. Στόχος του είναι από το ίδιο βήμα στο οποίο ο Πρωθυπουργός θα προηγηθεί πανηγυρίζοντας «για το δήθεν success story της κυβέρνησης», εκείνος να επικεντρωθεί στην ουσία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές: να παραθέσει δηλαδή συγκεκριμένες προτάσεις για προσέλκυση επενδύσεων και συνακόλουθα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δείχνοντας έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τους πολίτες που υποφέρουν.

Παράλληλα ο αρχηγός της ΝΔ θα επιδιώξει, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων στη Θεσσαλονίκη, να τονώσει και την ενότητα στο εσωτερικό της παράταξης –σε μία κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν από το Συνέδριο θέσεων του κόμματος. Η εκ των έσω κριτική για την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ σε συγκεκριμένα ζητήματα, που κορυφώθηκε μάλιστα στην καρδιά του Αυγούστου, δεν περνά απαρατήρητη από την κομματική έδρα. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη ομοψυχίας, προκειμένου να επιτευχθούν στο ακέραιο οι εκλογικοί στόχοι της ΝΔ, η οποία κινείται ακόμη με το βλέμμα στην αυτοδυναμία, αλλά και να μην ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας σε μια περίοδο που θα φανεί ξεκάθαρα και ο εκλογικός ορίζοντας.

Η εσωκομματική γκρίνια για τον εγκλωβισμό του κόμματος σε μια μάχη κατά της κομμουνιστικής ιδεολογίας συνοδεύεται και από δημόσιες αντιδράσεις βουλευτών, ενώ στο γαλάζιο παρασκήνιο η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σχεδόν αναγκαστικά, η Πειραιώς χαμηλώνει τους τόνους, ενώ στελέχη του καραμανλικού πυρήνα διαβλέπουν ότι η εικόνα «αντικομμουνιστικής έγερσης» που εξέπεμψε το κόμμα και διαφοροποιείται από τη στρατηγική που είχε χαράξει απέναντι στην εγχώρια Αριστερά όχι μόνο ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μπορεί να προκαλέσει πλήγματα στον κομματικό σχεδιασμό, παραχωρώντας ζωτικό χώρο στον Αλέξη Τσίπρα. Οι αιχμηρές παρεμβάσεις βουλευτών, όπως ο Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, είναι ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, ενώ ήρθαν να προστεθούν και στην γκρίνια που είχε καταγραφεί για την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Με οδηγό το 2016

Η φετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ προεξοφλείται ότι θα έχει αρκετές διαφορές σε σύγκριση με εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2016. Το αρνητικό κλίμα για την οικονομία και την κοινωνία παραμένει, αλλά στο γαλάζιο επιτελείο κινούνται με τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εμφανίσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα λόγω της εξόδου της χώρας στις αγορές. Γι’ αυτό, προσθέτουν, η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τώρα δεν θα είναι πρωτάρης στη ΔΕΘ θα είναι ακόμη πιο στοχευμένη και οργανωμένη.

Πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη ΔΕΘ ενώ είχε συμπληρώσει μόλις εννέα μήνες ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βασικό του μέλημα ήταν να καταδείξει όσο πιο εμφατικά γινόταν ότι απέναντι στις ψεύτικες υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, εκείνος εμπνέει στους πολίτες αξιοπιστία. Δεύτερη προτεραιότητά του ήταν να μην πέσει στη γνωστή παγίδα της ΔΕΘ: δηλαδή στην υποσχεσιολογία. Ετσι, τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε παρουσιάσει το κοστολογημένο γαλάζιο πρόγραμμα για την οικονομία. Η λεγόμενη «Συμφωνία αλήθειας» ήταν ο περσινός οδηγός. «Το βασικό μήνυμα που είχε περάσει στον κόσμο τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για τη μείωση της φορολογίας» σημειώνει πηγή της Πειραιώς. Μάλιστα η μείωση της φορολογίας αποτέλεσε έκτοτε έναν από τους βασικούς πυλώνες της αντιπολιτευτικής ρητορικής της ΝΔ. Το «διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής» που λανσάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ του 2016 περιελάμβανε μεταξύ άλλων μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και μείωση του ΦΠΑ.

Η γαλάζια στρατηγική

Στο ερώτημα «Πού θα εστιάσει φέτος ο πρόεδρος της ΝΔ;», οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του πως πρέπει να εμπεδωθεί στον κόσμο ότι πλέον, ανάμεσα στις δύο ΔΕΘ, έχει μεσολαβήσει ένα 4ο Μνημόνιο με σκληρά μέτρα, το οποίο φόρτωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα. Συνεπώς, βασική στόχευση του αρχηγού της ΝΔ θα είναι να δείξει ποιο είναι το δικό του σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Πέρυσι στη ΔΕΘ η κυβέρνηση βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο καθώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε κλείσει, ενώ ήταν εν εξελίξει και η πολιτική θύελλα για τις τηλεοπτικές άδειες. Τώρα όμως, όπως προεξοφλούν στην Πειραιώς, ο Αλέξης Τσίπρας λόγω της εξόδου στις αγορές, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της επίσκεψης Μακρόν θα προσπαθήσει να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη ένα δήθεν success story της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ουσιαστικά στην Πειραιώς, ακόμη κι αν δεν το παραδέχονται ανοιχτά, ετοιμάζονται για το πρώτο δυνατό ντέρμπι Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Γνωρίζουν δε καλά πως σ’ αυτή τη δεύτερη παρουσία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει δυσκολότερο έργο. Αλλωστε αυτό το μαρτυρά η πολύ εντατική προετοιμασία της ΝΔ για την Εκθεση που έχει αρχίσει από τις αρχές Ιουλίου. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση στις επενδύσεις και στην προσέλκυσή τους αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ καλύτερο κλίμα για την προσέλκυση επενδυτών. Εχουμε αποδείξει άλλωστε ότι αυτό είναι ένα πεδίο που το γνωρίζουμε καλά. Κι αυτό πρόκειται να τονίσει και στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλωστε οι περιπτώσεις του Ελληνικού και της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία στις επενδύσεις» σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος του γαλάζιου στρατοπέδου.

Απέναντι στην παροχολογία και τον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα, όπως τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο αρχηγός της ΝΔ πρόκειται να επικεντρωθεί στα δικά του πλεονεκτήματα και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά. Στην Πειραιώς θα περιμένουν και την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ –η οποία θα προηγηθεί –ούτως ώστε να διαμορφώσουν ανάλογα τις ομιλίες και τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπογραμμίζεται από το γαλάζιο στρατηγείο, «ο αρχηγός της ΝΔ δεν πάει στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει ωραία λόγια, όπως συνηθίζει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά το όραμά του με προγραμματικά στοιχεία. Οσα πει θα προσπαθήσει να τα συνδέσει με πολλή ουσία. Αυτή άλλωστε είναι και η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Συσπείρωση δυνάμεων

Στο μεταξύ, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να δώσει μεγάλο βάρος στην αποφυγή λαθών στη ΔΕΘ και για έναν πρόσθετο λόγο. Την ώρα που ο αρχηγός της ΝΔ επιχειρεί άνοιγμα προς το Κέντρο και έχει απευθύνει κάλεσμα σε ψηφοφόρους και από άλλους χώρους, κρίνεται σκόπιμο η παρουσία του να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτική και ουσιαστική προκειμένου να μην του προκαλέσει προβλήματα στην αύξηση των γαλάζιων δυνάμεων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι από τις αστοχίες της ΔΕΘ –υπερβολικές ατάκες και υποσχέσεις- δύσκολα ξεμπερδεύει κανείς και σε αρκετές περιπτώσεις κυνηγούν για χρόνια τους πολιτικούς αρχηγούς.

Παράλληλα ο αρχηγός της ΝΔ, όπως προεξοφλείται, θα επιδιώξει με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης να τονώσει και την ενότητα στο εσωτερικό της παράταξης σε μια κρίσιμη στιγμή μάλιστα, λίγο πριν από το Συνέδριο θέσεων του κόμματος. Αρκετές φορές υπάρχει κριτική εκ των έσω για την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ σε συγκεκριμένα ζητήματα. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη ομοψυχίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πρωτιάς στις εκλογές χωρίς απώλειες.