Εκκληση στον Μπαράκ Ομπάμα να αρχίσει να μιλά και να παίρνει δημόσια θέση για τα όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν οι «New York Times». Η αρθρογράφος Κάρολιν Ράνταλ Ουίλιαμς γράφει πως οι περισσότεροι Αμερικανοί εκτιμούν το πολιτικό του ένστικτο να μη σπεύσει να ανακατευθεί στα πόδια του νέου προέδρου, να προσπαθήσει να τηρήσει την παράδοση που θέλει τους αποχωρούντες προέδρους να μην αναφέρονται στον διάδοχό τους. Ομως αυτοί δεν είναι συνηθισμένοι καιροί. Μάλλον είναι μια κατάσταση άνευ προηγουμένου. Είναι μια εποχή στην οποία ένας εκπρόσωπος Τύπου, ο Σον Σπάισερ, πιάστηκε να κρύβεται στους θάμνους στον κήπο του Λευκού Οίκου για να μην τον δουν οι δημοσιογράφοι και αρχίσουν ερωτήσεις στις οποίες δεν είχε απάντηση. Μια εποχή στην οποία ο διευθυντής του FBI έμαθε από την τηλεόραση ότι είχε απολυθεί από έναν πρόεδρο που γελούσε εις βάρος του με ρώσους αξιωματούχους στο Οβάλ Γραφείο. Ενας πρώην χρηματιστής με παρατσούκλι «Το Παράσιτο» ανέλαβε να εκπροσωπεί τον πρόεδρο, μένοντας μόνο 10 μέρες στη θέση αυτή. Και πίσω, τον Μάιο, ένας τύπος έδειρε έναν δημοσιογράφο και λίγο μετά εξελέγη στο Κογκρέσο. Πριν λίγες ημέρες, ένας επαγγελματίας που κατασκευάζει δάδες αναγκάστηκε να κάνει σοβαρή πολιτική δήλωση αποκηρύσσοντας τους ρατσιστές της Κου Κλουξ Κλαν που τις χρησιμοποιούν στις συγκεντρώσεις τους, οι οποίες πολλαπλασιάζονται εντυπωσιακά τον τελευταίο καιρό.

«Βοηθήστε μας να ξεκαθαρίσουμε αυτή την τρέλα», γράφει η αμερικανική εφημερίδα. «Κατείχατε το ύπατο αξίωμα της χώρας για τον μεγαλύτερο δυνατό χρόνο. Είστε ειδικός στο Σύνταγμα και εκπροσωπείτε τα ιδανικά του αποκαλούμενου αμερικανικού ονείρου. Κύριε Ομπάμα, είστε ο πρόεδρος που σηκωθήκατε και τραγουδήσατε το «Amazing Grace» μετά τις δολοφονίες στο Τσάρλστον της Νότιας Καρολίνας. Που κλάψατε δημοσίως για τη σφαγή των μαθητών και των δασκάλων τους στο Sandy Hook. Πλέον είμαστε μια χώρα στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης και ομάδες με ρητορική μίσους διεκδικούν διασυνδέσεις με τον πρόεδρο. Τώρα έχουμε ανάγκη να ακούσουμε την φωνή σας. Δεν υπάρχει πιο υγιής, πιο αξιόπιστη άποψη που θα θέλαμε να ακούσουμε από τη δική σας».

Στο άρθρο εκφράζεται η θέση πως η απόφασή του να μη συμμετέχει στο δημόσιο λόγο έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχίες, παρότι όλοι κατανοούν πως θέλει να δώσει χώρο στον νέο πρόεδρο να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, χωρίς να του ασκεί κριτική, όπως συνηθίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ισως επειδή έχει λείψει στους Αμερικανούς τόσο πολύ, το πρόσφατο tweet που ανήρτησε μετά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιφασίστες έγινε το πιο δημοφιλές στην ιστορία του twitter. Ομως ακόμα και εκεί απέφυγε να εκφράσει τη δική του σκέψη –χρησιμοποίησε τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα.

Τον Απρίλιο, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και χαρακτήρισε ως «το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει» την προετοιμασία της νέας γενιάς ηγετών ώστε να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Λίγο μετά, παρατηρεί η αρθρογράφος, όλη η Αμερική τον παρακολούθησε με την οικογένειά του να περνάνε καλά σε διακοπές που τους άξιζαν να χαρούν. Εδειχνε ανέμελος και γελαστός. Ομως κατόπιν ακολούθησε μια ηχηρή σιωπή. Επέστρεψε, χωρίς γραβάτες, με ανοιχτά πουκάμισα και υπέγραψε συμφωνία για να γράψει βιβλίο.

Είπε πολύ σημαντικά πράγματα σε ομιλία του για την κλιματική αλλαγή στο Μιλάνο. Με κομψό τρόπο στηλίτευσε τις προσπάθειες να καταργηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε στον τομέα της υγείας. Οι Αμερικανοί παρακολούθησαν τους κατοίκους του Βερολίνου να τον υποδέχονται θερμά και να συνομιλεί εγκάρδια με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Δύο φωνές είναι αυτές που μου λείπουν, παρατηρεί η Ράνταλ Ουίλιαμς. Η μία είναι εκείνη των λογικών Ρεπουμπλικανών φίλων μου που θα έπρεπε να ζητούν μια έρευνα για τα όσα λέει και κάνει ο νέος πρόεδρος της χώρας μας και η άλλη είναι η φωνή εκείνου που θα είναι πρόεδρος για πάντα στην καρδιά μου. «Τώρα τελευταία, ακόμα και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αρχίσει και κινητοποιούνται. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη φωνή σου επειγόντως», γράφει. «Πριν μερικές εβδομάδες με έπιασαν τα κλάματα παρακολουθώντας τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν να μπλοκάρει το σχέδιο του Τραμπ να αντικαταστήσει τους νόμους για την υγεία. Δεν θα μπορούσα ποτέ να το φανταστώ. Αλλά και πάλι, δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα».

Η νεαρή συγγραφέας περιγράφει την εμπειρία της να εργάζεται εθελοντικά στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, στο Νάσβιλ. «Εγραφα κόσμο στους εκλογικούς καταλόγους. Αισθανόμουν για πρώτη φορά ότι η φωνή μου έχει σημασία. Η γενιά μου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και πιάσαμε την πρώτη μας δουλειά με την δική σου παρουσία στο Λευκό Οίκο. Κατά κάποιο τρόπο, μας μεγάλωσες. Δεν έχουμε συνηθίσει σε όλη αυτή την τρέλα. Γι’ αυτό θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή σου».