Ακριβώς 78 ημέρες μετά την καταστροφική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών, η Βρίσα παραμένει χωριό – φάντασμα. Λίγες είναι οι οικογένειες που επέστρεψαν στα σπίτια τους, τα οποία χαρακτηρίστηκαν πράσινα, αλλά κι αυτές ζουν εκεί με δική τους πλέον ευθύνη. Ωστόσο, οι περισσότεροι μένουν μακριά από τις κατοικίες τους –άλλες κατέρρευσαν κι άλλες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Αρκετοί κάτοικοι, οι οποίοι μάλιστα είχαν δεύτερη κατοικία ή φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους, βρίσκονται στον παραθαλάσσιο οικισμό των Βατερών, μόλις δυόμισι χιλιόμετρα από τη Βρίσα. Αλλοι πάλι συνεχίζουν να μένουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή.

«Επιστρέφοντας φέτος το καλοκαίρι αντίκρισα ένα κουφάρι. Το μισό χωριό έπεσε και το υπόλοιπο… γονάτισε. Βλέπεις τις πλατείες, τους δρόμους, τα καταστήματα να έχουν ισοπεδωθεί. Κοιτάς στα μάτια τους ηλικιωμένους που μένουν πια μακριά από τα σπίτια τους, περιμένοντας πώς και πώς να γυρίσουν στο χωριό, στη ζωή τους» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Σταυρινός, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, ο οποίος μεγάλωσε στη Βρίσα. Το σπίτι του μετά τον μεγάλο σεισμό βγήκε κίτρινο.

ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ. Οι περισσότεροι δρόμοι μέσα στο χωριό έχουν καθαριστεί από τα μπάζα και τις πέτρες. Αυτή τη στιγμή από τους δύο φούρνους που είχε η Βρίσα μόνο ο ένας συνεχίζει να λειτουργεί, με τους περισσότερους καταστηματάρχες να έχουν μεταφέρει –όσοι είχαν τη δυνατότητα –τις επιχειρήσεις τους στον παραθαλάσσιο οικισμό των Βατερών. Το τοπικό συμβούλιο συνεχίζει να προσφέρει συσσίτια τρεις φορές την εβδομάδα, περίπου 20 μερίδες, κυρίως σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι κατεστραμμένες εκκλησίες του χωριού δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γι’ αυτό και ως κύριος ναός της Βρίσας λειτουργεί πια ο Αγιος Ευστάθιος στα Βατερά.

«Θα πρέπει το κράτος να σκύψει πάνω από το χωριό μας. Ο δήμος να μας δει ως κύριο πρόβλημα του νησιού. Οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, να έχουν κατεδαφιστεί τα επικίνδυνα κτίσματα πριν ξεκινήσουν οι βροχές και μπει ο χειμώνας. Χρήματα που δίνονται από ιδιωτικές δωρεές θα πρέπει να καταλήγουν αναλογικά στους σεισμοπαθείς της Βρίσας. Θέλουμε να επικρατήσει η αισιοδοξία και να επανέλθει όσο πιο γρήγορα γίνεται το χωριό σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Η Βρίσα πρέπει να ξαναγεννηθεί» σημειώνει ο Κώστας Σταυρινός.

Σε μια προσπάθεια να επιστρέψει –όσο αυτό είναι εφικτό –η ζωή στη Βρίσα, ο δήμος έχει προμηθευτεί προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα εγκατασταθούν ώστε στα μέσα Οκτωβρίου να μπορέσει να λειτουργήσει το σχολείο. Είναι ενδεικτικό πως συνολικά εννέα σχολεία, όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό δεν πρόκειται να λειτουργήσουν καθώς έχουν καταστραφεί πλήρως, ενώ υπάρχουν άλλα δεκατρία σχολεία στα οποία από σήμερα ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ… ΚΡΑΤΟΣ. Οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών και κυρίως της Βρίσας περιμένουν να δουν στην πράξη τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες τους. Μέχρι στιγμής, περίπου 114 μόνιμοι κάτοικοι της Βρίσας –και όχι όλοι ακόμη, αφού σύμφωνα με τον Δήμο Λέσβου πολλοί από τους κατοίκους καθυστέρησαν την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών –έλαβαν το επίδομα αρωγής ύψους 586 ευρώ.

«Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι μόνιμοι κάτοικοι να λάβουν τόσο το επίδομα ενοικίου, που θα έχει αναδρομική ισχύ από την ημέρα του σεισμού και διάρκεια 2-3 χρόνια, όσο και επίδομα αποζημίωσης οικοσκευής. Αλλωστε, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, πρόκειται να επιδοτηθούν η ανακατασκευή και η επιδιόρθωση των πληγέντων κτισμάτων με κρατική επιδότηση 80% και 20% μέσω άτοκου στεγαστικού δανείου» εξηγεί ο δήμαρχος Λέσβου. Σημειώνεται πως περίπου 200 σπίτια βγήκαν κόκκινα, 44 εκ των οποίων ήδη έχουν κριθεί από τους αρμόδιους φορείς κατεδαφιστέα.

Τη δεύτερη κιόλας μέρα, μετά τον φονικό σεισμό, η Κατερίνα Νικέλλη δημιούργησε στο facebook την ομάδα «Ολοι μαζί για τη Βρίσα», που αριθμεί ήδη 6.300 άτομα. Η ίδια, τρεις μέρες μετά τον σεισμό, βρέθηκε στη Βρίσα και η εικόνα που αντίκρισε ήταν αποκαρδιωτική. «Νόμιζες ότι έμπαινες σε σκηνικό ταινίας. Οι είσοδοι του χωριού ήταν κλειστές από άνδρες της ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας» τονίζει η Κατερίνα Νικέλλη. Πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε και πάλι στο χωριό, το οποίο, όπως λέει, συνεχίζει να είναι ένα χωριό – φάντασμα.

Ο δρόμος Πλωμαρίου – Μελίντας, που εξαιτίας των κατολισθήσεων έκλεισε με απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αμέσως μετά τον σεισμό, παραμένει κλειστός. Η διέλευση γίνεται μόνο με ευθύνη των ίδιων των οδηγών, ενώ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη βάσει της οποίας θα γίνει παρέμβαση σε 14 σημεία στον 5,8 χιλιομέτρων δρόμο.