Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα ο πύρινος εφιάλτης στη Ζάκυνθο. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη με τις φλόγες έπεσαν ξανά και εναέρια μέσα, ωστόσο το βράδυ που πέρασε κινδύνεψαν άνθρωποι και κάηκαν σπίτια, καταστήματα και δασικές εκτάσεις.

Το μεσημέρι της Κυριακής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να εμποδίσουν την εξάπλωση του πύρινου μετώπου στο χωριόΜαριές.

Οι δυνάμεις κατάσβεσης των πυρκαγιών ενισχύθηκαν σημαντικά την Κυριακή. Επιχειρούν 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 33 ατόμων, 3 ειδικά μηχανήματα που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και από πλευράς εναέριων μέσων, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ωστόσο σε πλήρη εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα σε Αναφωνήτρια, Βολίμες και Πόρτο Βρώμη, στο νησί της Ζακύνθου.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα, που βρέθηκε εγκλωβισμένος στις φλόγες, στην περιοχή του μοναστηρίου του Αγίου Διονυσίου, κατά τη μεγάλη φωτιά της Αναφωνήτριας.

«Περάσαμε δίπλα από τη φωτιά, για μια στιγμή νομίσαμε ότι θα καιγόμασταν ζωντανοί» είπε.

Κάτοικοι εγκλωβίστηκαν με τα οχήματά τους από το πύρινο μέτωπο και γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, όταν το ελικόπτερο έκανε ρίψεις νερού, δίνοντας την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις, να ανοίξουν δρόμο για να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους.

Παράλληλα, η πυροσβεστική έσωσε 100 τουρίστες καθώς εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες. Σε μια μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες, από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Πρόκειται για τουρίστες, οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και η περιοχή των Μαριών, ενώ στο χωριό της Αναφωνήτριας, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς δυο παλαιές κατοικίες και δυο εστιατόρια.

Επιπλέον, η Μονή στην Αναφωνήτρια έχει στην υποστεί σημαντικές ζημιές στους εξωτερικούς της χώρους.

Περίπου 20 πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα του στρατού μεταφέρθηκαν από την Κυλλήνη στη Ζάκυνθο με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου «Mare Di Levante» προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου στην Αναφωνήτρια.