Ομαδικά πυρά εξαπολύει η ΝΔ για τις νέες υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα με τις πρετοιμασίες για μια μετωπική σύγκρουση στη ΔΕΘ στην Πειραιώς βάζουν σε εφαρμογή και ένα σχέδιο ενίσχυσης της αντιπολιτευτικής δυναμικής και της προσωπικής εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρεια Ελλάδα.

Με αυτή τη στόχευση ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και την προσεχή Δευτέρα (4/9), πριν δηλαδή από τα επίσημα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό, ενώ θα επιστρέψει στην πόλη για τη δική του επίσημη παρουσία στη Διεθνή Εκθεση, η οποία θα συνδυαστεί με σειρά κομματικών δράσεων στην Κεντρική Μακεδονία (στο τριήμερο 15-17/9). Την προσεχή εβδομάδα ο Κυριάκος Μηστοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους παραγωγικούς – εξαγωγικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης, καθώς και με τα Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις για τις υποσχέσεις που έχουν ήδη λάβει από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η εικόνα μιας γαλάζιας επέλασης στη Θεσσαλονίκη ωστόσο, η οποία θα αναδειχθεί και από τη μαζική εξόρμηση κομματικών στελεχών στον νομό, ξεπερνά την τρέχουσα αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, καθώς αποσκοπεί να μεταβάλλει και το πολιτικό ισοζύγιο στη Βόρεια Ελλάδα και να διαμορφώσει μια νέα ισορροπία στο κόμμα. Στο επιτελείο τού Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι ο πόλεμος με το «αθηνοκεντρικό κράτος» που είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90, πρωτοστατούντος του Παναγιώτη Ψωμιάδη, είχε ανοίξει πληγές και στο εσωτερικό της ΝΔ, οι οποίες πρέπει πλέον να κλείσουν, όπως πρέπει να καλυφθεί και το εσωκομματικό χάσμα που είχε ανοίξει με τον «καραμανλικό Βορρά» και τα στελέχη που έδιναν αυτό τον τόνο.

Η επιχείρηση ενίσχυσης της προσωπικής επιρροής του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μακεδονία έχει μπει σε εφαρμογή από την περασμένη άνοιξη, αλλά η μάχη της ΔΕΘ προσφέρει την ευκαιρία για μια αντεπίθεση που θα κινητοποιήσει όλο τον τοπικό κομματικό μηχανισμό και θα τον φέρει πιο κοντά με την ηγεσία.

«ΨΕΜΑΤΟΜΕΤΡΟ». Στον άξονα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, η μάχη ξεκίνησε ήδη από χθες, με την πολυμέτωπη επίθεση της Πειραιώς στον Πρωθυπουργό και τη δική του απόπειρα να διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη πριν επιστρέψει για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ο τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, συνεπικουρούμενος από αναπληρωτές τομεάρχες που εκλέγονται σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης (Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης, Θεόδωρος Καράογλου), κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα για τις νέες υποσχέσεις του στους παραγωγικούς φορείς της πόλης, λέγοντας πως ο Πρωθυπουργός «εάν υπήρχε… ψεματόμετρο, φέτος θα το είχε τερματίσει!». Παράλληλα, η Πειραιώς –επικαλούμενη τα τελευταία στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ, Εργάνη κ.λπ. –κάνει λόγο για «σκληρό και ανάλγητο πρόσωπο του Τσίπρα που βούλιαξε την οικονομία, έπνιξε τα νοικοκυριά με φόρους και εισφορές, ρήμαξε τις συντάξεις και φτωχοποίησε τους εργαζομένους».

Την ίδια στιγμή, το γαλάζιο επιτελείο καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται στο εξής να ακολουθήσει την κυβέρνηση σε ένα ιδεολογικό πόλεμο, βασισμένο στο δίλημμα «κομμουνισμός ή ναζισμός»- και το σήμα αυτό φρόντισε να εκπέμψει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης (με χθεσινό άρθρο του στην «Καθημερινή»). «Η ΝΔ ενώνει και δεν διχάζει. Σέβεται τη διαφορετικότητα και τιμά τη διαφορετική άποψη. Αποκρούει τον φανατισμό, αντιμάχεται τη μισαλλοδοξία, δεν ενδίδει στον διχασμό. Αποτελεί και θα αποτελεί την πολιτική στέγη πολιτών με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία από τη δικής της» διεμήνυσε.