Ο Αύγουστος φημίζεται για τις ήσυχες μέρες του, ωστόσο η τελευταία εβδομάδα του για τα κόμματα της Κεντροαριστεράς είναι μια εβδομάδα υπερκινητικότητας και μεγάλων αποφάσεων που μπορεί να αφήσουν βαθύ αποτύπωμα στο πολιτικό σκηνικό. Αν και ο χώρος βρίσκεται σε αναμονή τουλάχιστον τριών ακόμη υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του νέου φορέα, αργά αλλά σταθερά το τοπίο αρχίζει να διαμορφώνεται. Παράλληλα, η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της Επιτροπής Αλιβιζάτου θα ξεκαθαρίσει ακόμα και τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας –μια διαδικασία η οποία, χωρίς ακόμα να έχει επισήμως διευκρινιστεί, γίνεται πεδίο διαμάχης στο παρασκήνιο.
Ο Γιώργος Καμίνης θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι επισήμως την υποψηφιότητά του. Η δήλωση διεκδίκησης της ηγεσίας της εγχώριας Kεντροαριστεράς, η οποία ετοιμάζεται από μέρες, θα έχει ενωτικό στίγμα και θα παρουσιάζει τις κύριες θέσεις του δημάρχου Αθηναίων για τον νέο φορέα. Το κλίμα αυτό θα επιδιώξει να μεταφέρει ο δήμαρχος και στην απογευματινή συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά.
Την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος θα επισημοποιήσει τη δική του υποψηφιότητα, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για το «μέλλον της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα» –ο όρος «σοσιαλδημοκρατία» είναι βασικός για τον Μανιάτη, ο οποίος αποφεύγει να χρησιμοποιεί τις λέξεις «Κέντρο» και «Κεντροαριστερά» στις ομιλίες του, εκφράζοντας έτσι το ιδεολογικό του στίγμα.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ. Κατά πάσα πιθανότητα την ίδια μέρα θα ανακοινωθεί και η συμμετοχή του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και τους βουλευτές του κόμματος ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα. Η συμμετοχή του έγινε υπό τη διευκρίνιση της δημιουργίας ενός νέου κόμματος, καθώς ο Θεοδωράκης έχει δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως Το Ποτάμι δεν μπαίνει σε συζήτηση για την ένταξή του στη ΔΗΣΥ, αλλά κάνει λόγο για έναν νέο φορέα. Σε χθεσινή δήλωσή του στο «Βήμα», χρησιμοποίησε τον όρο «προοδευτικός κεντρώος χώρος»: «Αυτό το φθινόπωρο θα είναι η εποχή της αναγέννησης του μεγάλου κεντρώου προοδευτικού χώρου. Εμείς δεν θα φοβηθούμε. Το μακρύ ταξίδι που ξεκινήσαμε συνεχίζεται. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναδεικνύοντας τη βασική πολιτική διαφοροποίηση της δικής του υποψηφιότητας.
ΤΟ «ΖΥΓΙΖΟΥΝ»… Πέραν των προγραμματισμένων ανακοινώσεων για τις νέες υποψηφιότητες, αυτή την εβδομάδα αναμένονται επίσης οι τελικές αποφάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος πριν γίνει ευρωβουλευτής διετέλεσε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται να δέχεται πιέσεις από φίλους και συνεργάτες του να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα. Εχοντας από πίσω του τη «γενιά των σαραντάρηδων», με σαφείς εκσυγχρονιστικές αναφορές, ενδεχόμενη υποψηφιότητά του είναι προφανές ότι στοχεύει στους δυσαρεστημένους με τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος. Εν αναμονή των εξελίξεων και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ακόμα ζυγίζει τα δεδομένα για μια πιθανή υποψηφιότητα. Αν και εφόσον το αποφασίσει, είναι δεδομένο ότι θα τον στηρίξει η ΔΗΜΑΡ της οποίας ηγείται –παρά τις φήμες που θέλουν ένα μέρος του κόμματος να στηρίζει εμμέσως την υποψηφιότητα Καμίνη.
Σε κάθε περίπτωση, ο Θεοχαρόπουλος θα ανακοινώσει τις όποιες αποφάσεις του στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αύριο αναμένεται και η συνεδρίαση των Κινήσεων Πολιτών, η πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στην οποία το σχήμα θα ξεκαθαρίσει την στάση του και θα συζητήσει την πιθανή κάθοδο του Γιάννη Τούντα στη διαδικασία –ένα σενάριο που, αυτή τη στιγμή, δεν έχει πολλές πιθανότητες.
Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως η Χαριλάου Τρικούπη αισθάνεται «δικαιωμένη» από τις εξελίξεις. Αν και η παρουσία πολλών υποψηφίων ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας της αναμέτρησης, η Φώφη Γεννηματά πέτυχε μια ευρεία συμμετοχή στη διαδικασία, τη στιγμή που όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για ενοποίηση της Κεντροαριστεράς και του ευρύτερου κέντρου είχαν πέσει στο κενό. Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί κίνηση ματ την επιλογή του Νίκου Αλιβιζάτου ως επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, καθώς και την εκλογή ηγεσίας πριν από το ιδρυτικό συνέδριο –μια πρόταση στην οποία είχαν συμφωνήσει με Το Ποτάμι στις πρώτες τους συζητήσεις το 2016.
Η συμμετοχή Θεοδωράκη ήταν το μεγάλο στοίχημα για τη Γεννηματά, καθώς, πλέον, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως όσα συμβαίνουν στον χώρο δεν έχουν προηγούμενο την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Τα επιτελικά στελέχη του κόμματος δε, ήδη αναφέρουν ότι η πρότασή της για ιδρυτικό Συνέδριο αφορά έναν νέο φορέα, όπως ακριβώς ζητά και ο επικεφαλής του Ποταμιού –ξεκαθαρίζοντας πως δεν προσπαθούν να «παίξουν βρώμικα» και η πρόταση της επικεφαλής της ΔΗΣΥ, όπως αποτυπώθηκε στο Συνέδριο του Ιουνίου, ήταν απόλυτα σαφής.
Βέβαια, ακόμη και ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις –γι’ αυτό και, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, είναι φυσικό να καταγράφονται αναταράξεις στη αφετηρία της πρωτόγνωρης διαδικασίας. Μετά τις επισημοποιήσεις των υποψηφιοτήτων, στην Επιτροπή Αλιβιζάτου θα προστεθούν άνθρωποι της εμπιστοσύνης των νέων διεκδικητών, καθένας εκ των οποίων έχει τις δικές του απόψεις για τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα της διαδικασίας εκλογής.