Κάποτε τα κυβερνητικά στελέχη απουσίαζαν επιδεικτικά από τις τελετές εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων.

Δεν θυμάμαι πιο κραυγαλέα περίπτωση απουσίας από την τελετή υπογραφής της παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO στο Ζάππειο τον Απρίλιο του 2016.

Τότε μάλιστα η φωτογραφική κάμερα είχε απαθανατίσει πάνω στις άδειες καρέκλες της αίθουσας του Ζαππείου τα «ορφανά» καρτελάκια με τα ονόματα των Θοδωρή Δρίτσα, Αλέκου Φλαμπουράρη, Πάνου Σκουρλέτη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νίκου Φίλη και Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ουδείς εμφανίστηκε, ούτε φυσικά ο Πρωθυπουργός, παρά το φλερτ με την Κίνα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Τώρα ακούω ότι η κυβέρνηση επιδιώκει φιέστες με υψηλούς ξένους προσκεκλημένους για τις τελετές υπογραφής δύο εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων. Tου ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στην πρώτη περίπτωση, το Μαξίμου θα ήθελε να είναι όλα έτοιμα, ώστε η τελετή υπογραφής της σύμβασης να συμπέσει με την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα (7-8 Σεπτεμβρίου), καθώς στο σχήμα του ΟΛΘ συμμετέχει η γαλλική Terminal Link.

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή της τελετής μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie Dello Stato, οι μαξιμινοί θα ήθελαν να είναι παρών ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι που επισκέπτεται την Κέρκυρα (14 Σεπτεμβρίου), όπου και θα συναντηθεί με τον Τσίπρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Το στοίχημα φυσικά μπορεί να μην τους βγει. Τα πάντα εξαρτώνται από τις διαθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου και βρίσκονται οι δύο αποκρατικοποιήσεις, αναμένοντας αυτό να δώσει το πράσινο φως, κάτι που τοποθετείται εντός Σεπτεμβρίου. Το θέμα είναι πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Μόνο κατόπιν παρέμβασης του Μαξίμου θα μπορούσε να επισπευθεί η διαδικασία και να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως, προκειμένου να συνδυαστεί το οριστικό κλείσιμο των δύο αποκρατικοποιήσεων με τις επισκέψεις των δύο αρχηγών κρατών στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και όσοι θεωρούν ότι δεν θα ωφελήσει τον Πρωθυπουργό να ταυτιστεί τηλεοπτικά με αποκρατικοποιήσεις –ο λόγος άλλωστε που δεν είχε παραστεί μέχρι σήμερα σε καμία παρόμοια τελετή υπογραφής. Αραγε θα σπάσει τώρα το ρόδι;