Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, της οποίας οι λεπτομέρειες που διαρρέουν έχουν αμφισβητηθεί εντόνως από τη Χαριλάου Τρικούπη, θεωρείται απαραίτητη για κάποιους άλλους υποψηφίους. Η ψηφοφορία μέσω Διαδικτύου, παράλληλα με τις κανονικές κάλπες, είναι απαράβατος όρος συμμετοχής για τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο Γιάννης Ραγκούσης δεν άφησε περιθώρια για ψηφοφορία μόνο με παραδοσιακές κάλπες, ενώ σε επικοινωνία με «ΤΑ ΝΕΑ» ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε πως «οπωσδήποτε και σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει και ηλεκτρονική ψηφοφορία» τόσο για τους πολίτες εντός όσο και εκτός Ελλάδος, ενώ σημείωσε πως «δεν έχει καμία επιφύλαξη για την Επιτροπή και εμπιστεύεται απόλυτα τον Νίκο Αλιβιζάτο».

Τα δεδομένα δεν είναι για όλους τα ίδια. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου διερωτήθηκε μέσω twitter αν μπορεί να γίνει «αξιόπιστη διαδικασία εκλογής επικεφαλής στη Δημοκρατική Παράταξη με υπεύθυνους τους συμβούλους Γαβρόγλου και ΣΥΡΙΖΑ», δίνοντας φωνή σε όσους εντός ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν τη συμμετοχή του (γνώστη των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και επιλογή του Αλιβιζάτου) Θεόδωρου Καρούνου στην Επιτροπή –μια στάση, όμως, που δεν εστερνίζεται η Χαριλάου Τρικούπη. Με νεώτερο τουίτ εξάλλου υποστήριξε ότι ο Θ. Καρούνος «δεν έχει θέση στην επιτροπή».

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Οι πολύπλοκες διαδικασίες πιστοποίησης που μια ηλεκτρονική ψηφοφορία επιβάλλει πηγαίνει πίσω χρονικά τη διαδικασία, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωσή της μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, θέλει η διαδικασία εκλογής αρχηγού να πάρει όσο λιγότερο χρόνο γίνεται, θυμίζοντας τη δέσμευση Γεννηματά για ολοκλήρωση του χώρου μέχρι τα τέλη του 2017.

Παράλληλα, με το ενδεχόμενο της διπλής κάλπης να έχει πλέον απομακρυνθεί, κάθε κόμμα θα κληθεί να αποφασίσει με εσωκομματικές διαδικασίες τη φύση του νέου φορέα –αν, δηλαδή, θα πρέπει να μιλάμε για έναν νέο, ενιαίο φορέα ή για μια ομοσπονδιακή μορφή, η οποία θα επιτρέπει τη συνέχιση των υφιστάμενων κομμάτων. Οταν κατακαθήσει η σκόνη της διαδικασίας, οι υποψήφιοι αρχηγοί θα πρέπει να απαντήσουν και γι’ αυτό. Και καθώς, πλέον, οι υποψήφιοι εκτός ΔΗΣΥ αυξάνονται, οι απαντήσεις τους αναμένονται με ενδιαφέρον.