Την ώρα που ο Κόμπι Μπράιαντ προκαλούσε μέσω twitter τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να διεκδικήσει τον φετινό τίτλο του Πολυτιμότερου Παίκτη στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ, οι δώδεκα διεθνείς και οι προπονητές τους ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για το σημερινό ταξίδι με προορισμό το Ελσίνκι, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του Α’ Ομίλου στο 40ό Ευρωμπάσκετ (31 Αυγούστου – 17 Σεπτεμβρίου).

Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη, η Εθνική θα αντιμετωπίσει διαδοχικά τις Ισλανδία (31/8, 16.30), Γαλλία (2/9, 16.30), Σλοβενία (3/9, 16.30), Φινλανδία (5/9, 20.00) και Πολωνία (6/9, 17.30) με στόχο τo πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα, ούτως ώστε να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για τους νοκάουτ αγώνες (9-17 Σεπτεμβρίου). Η Εθνική Ανδρών, βέβαια, δεν «νομιμοποιείται» να αφήνει τη σκέψη της να φτερουγίζει τόσο μακριά, καθώς στο πρόσφατο τουρνουά «Ακρόπολις» εμφάνισε σημαντικές αδυναμίες, που οφείλει να βελτιώσει, εάν δεν μπορεί να διαγράψει ολοσχερώς.

Ο πρώτος άξονας του προβλήματος εντοπίζεται στη front line, όπου προφανώς η Εθνική αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αντιμετώπιση του «pick and roll». Ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Γιώργος Παπαγιάννης έχουν αργές μετακινήσεις, εξού και η κλήση του Γιώργου Μπόγρη, ο οποίος έχει μεγαλύτερη ευελιξία. Εκτός αν ο Κώστας Μίσσας επιστρατεύσει το σχήμα που χρησιμοποίησε και στην ήττα (67-69) από τη Σερβία το βράδυ της Παρασκευής, με τον Δημήτρη Αγραβάνη στο «5» και τον Θανάση Αντετοκούνμπο στο «4».

Τα ελεύθερα σουτ

Η δεύτερη εστία προβληματισμού αφορά το φτωχό ποσοστό ευστοχίας από τα 6,75 μ., όπου σε τρεις αγώνες του «Ακρόπολις» η Εθνική μέτρησε 12/59 τρίποντα, ήτοι 20%. Το ενθαρρυντικό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις επρόκειτο για ελεύθερα σουτ, για τα οποία εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα βρουν τον στόχο τους στους επίσημους αγώνες.

Και φτάνουμε στο διά ταύτα. Η Εθνική θα πρέπει να παίξει καλή άμυνα για να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο. Το βασικότερο; Να «κλειδώσει» στη λήθη τους καβγάδες και το «απαγορευτικό» των Μπακς στον Αντετοκούνμπο και να παίξει ο ένας για τον άλλον έχοντας κατά νου το ρητό του Παναγιώτη Γιαννάκη, ότι «πρέπει να κρεμόμαστε ο ένας από τον άλλον, γιατί θα μας κρεμάσουν χώρια».