Ξεκάθαρη εναλλακτική έναντι της πολιτικής της Συντηρητικής πρωθυπουργού Τερίζα Μέι αποφάσισε να δώσει στους Βρετανούς το κόμμα των Εργατικών, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ για αρκετά χρόνια ακόμα. Ολα αυτά στο πλαίσιο ενός «ήπιου Brexit», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς σήμερα επαναλαμβάνονται στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες μεταξύ του βρετανού υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις και του εκπροσώπου της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ για την αποχώρηση.

Το κεντροαριστερό κόμμα εισηγείται να παραμείνουν αμετάβλητοι «οι βασικοί όροι» της σημερινής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης των ατόμων πέραν του Μαρτίου 2019, που είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit Κίαρ Στάρμερ. Κατόπιν, πρόσθεσε, όλες οι επιλογές ας παραμείνουν ανοικτές.

Το Εργατικό Κόμμα επιθυμεί να αποφύγει να φθάσει η οικονομία «στο χείλος του γκρεμού» με την αποχώρηση μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Θέτει επίσης ως στόχο να διατηρήσει μια μορφή τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και πιθανόν θα συμφωνήσει σε μια νέα σχέση με την ενιαία αγορά, έπειτα από διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο Στάρμερ.

Επειτα από μήνες αβεβαιότητας και αντεγκλήσεων για τις προτάσεις των Εργατικών, η νέα θέση έχει στόχο να αποτελέσει εφαλτήριο για τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ώστε να κερδίσει τους Τόρις εάν προκηρυχθούν νέες εκλογές. «Πάντοτε θα θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα τις δουλειές και την οικονομία», δήλωσε ο Στάρμερ στην εφημερίδα «Guardian».

«Αυτό σημαίνει ότι η παραμονή σε μια τελωνειακή ένωση κάποιας μορφής με την ΕΕ είναι ένας εφικτός στόχος για τους Εργατικούς και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Σημαίνει επίσης ότι οι Εργατικοί είναι ευέλικτοι όσον αφορά το εάν τα οφέλη της ενιαίας αγοράς θα τα διατηρήσουμε διαπραγματευόμενοι μια νέα σχέση ή αν θα τα εξασφαλίσουμε με βάση μια συμφωνία για το εμπόριο» πρόσθεσε.

Αποδυναμωμένη η Μέι. Oι προσπάθειες της Μέι να αποσαφηνίσει τις θέσεις της κυβέρνησής της και να αρχίσει τη διαπραγμάτευση δυσχεραίνονται από τις έριδες στο εσωτερικό του κόμματός της, ειδικά μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες απώλεσε την πλειοψηφία της στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πάντως, στελέχη της κυβέρνησής της έχουν αποκλείσει την παραμονή στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στη διάρκεια κάποιας μεταβατικής φάσης μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Η Μέι είναι αποδυναμωμένη και πολλοί θεωρούν απίθανο να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική περίοδος με την ίδια στο αξίωμα του πρωθυπουργού, όμως δεν είναι σαφές ποιος θα τη διαδεχθεί.

Η οικονομία της Βρετανίας επλήγη σε όλα τα μέτωπα το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, καθώς η στερλίνα έπεσε στις αγορές συναλλάγματος αποθαρρύνοντας τους καταναλωτές, οι εξαγωγές δεν κάλυψαν το κενό, ενώ πολλές ιδιωτικές επενδύσεις ανεστάλησαν λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit.

Σημείο καμπής. Οι Εργατικοί κατανοούν πως μια μεταβατική συμφωνία δεν θα προσφέρει μακροπρόθεσμη βεβαιότητα, σχολίασε ο Στάρμερ και δεν θα επιλύσει το θέμα της μετανάστευσης, που ήταν ένα από τα πιο σημαντικά για τους ψηφοφόρους που πήραν μέρος στο περσινό δημοψήφισμα. «Γι’ αυτό ακριβώς μια μεταβατική περίοδος υπό τους Εργατικούς θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερη, αλλά όσο μεγάλη χρειασθεί» πρόσθεσε. Πάντως, η νέα θέση των Εργατικών αποτελεί σημείο καμπής για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τους προηγούμενους μήνες είχε κατηγορηθεί για «διγλωσσία» όσον αφορά τη στάση του απέναντι στην ΕΕ. «Για πρώτη φορά», σχολιάζει η «Guardian», υπάρχει ξεκάθαρη απόσταση ανάμεσα στο «σκληρό Brexit» του Συντηρητικού Κόμματος και στο «ήπιο Brexit» των Εργατικών.

Σύμφωνα με σχολιαστές, ο ηγέτης Τζέρεμι Κόρμπιν και οι επιτελείς του για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιουνίου αισθάνονται τόσο κοντά στην εξουσία και θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά την αναταραχή στο εσωτερικό των Τόρις και τον διχασμό που υπάρχει για το θέμα της Ευρώπης.

Η Βρετανία επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit σήμερα, μετά την επιθυμία της να διευρυνθεί η συζήτηση, δημοσιοποιώντας μια σειρά θέσεών της τις τελευταίες δύο εβδομάδες για θέματα που αφορούν από τη μελλοντική σύνδεση των τελωνείων έως συλλογή πληροφοριών. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να σημειωθεί πρόοδος σε τρία πεδία, πριν προχωρήσουν περαιτέρω οι συζητήσεις: τα δικαιώματα όσων ζουν στο εξωτερικό, τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία που είναι χώρα – μέλος της ΕΕ και τον οικονομικό διακανονισμό.