Σημαντική συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση του ήδη αυξανόμενου κινεζικού τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, αναμένεται να έχει η απόφαση της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας Air China να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις προς τη χώρα μας, συνδέοντας το Πεκίνο με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σε πρώτη φάση ο κινεζικός αεροπορικός κολοσσός, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 θα εκτελεί δύο απευθείας δρομολόγια την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη και Σάββατο) προς την Αθήνα, με αεροσκάφη τύπου Airbus 300-200. Τα συγκεκριμένα δρομολόγια θα αντικαταστήσουν τη γραμμή Πεκίνο -Μόναχο -Αθήνα, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία τα τελευταία επτά χρόνια. Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα η κίνηση από και προς την Κίνα (Πεκίνο, Σανγκάη, Χονγκ Κονγκ, Κουανγκτσόου ή Καντόνα) εξυπηρετείται κυρίως μέσω ενδιάμεσων σταθμών σε Μόσχα, Μόναχο, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι, Ντόχα και Αμπου Ντάμπι.
Το «ξεκλείδωμα» της κινεζικής αγοράς τουρισμού αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της Ελλάδας από το 2002, όταν πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ήταν ο κ. Γιάννης Πατέλης. Τώρα, αναμένεται να γίνει πράξη μέσω της κίνησης αυτής της Air China, η οποία ξεδιπλώνεται σε συνδυασμό και με την παρουσία της Cosco Shipping στο λιμάνι του Πειραιά.
Αργότερα, η κινεζική εταιρεία είναι πολύ πιθανό να ενισχύσει και με τρίτο εβδομαδιαίο δρομολόγιο τη σύνδεση του Πεκίνου με την Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, θα ενισχυθούν και οι ελληνικές προσπάθειες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και κυρίως του home porting στο λιμάνι του Πειραιά, με τη φιλοδοξία ο Πειραιάς να αποτελέσει κέντρο της μεσογειακής κρουαζιέρας για κινέζους τουρίστες.
«Η απευθείας αεροπορική σύνδεση Πεκίνου – Αθήνας αποτελεί ορόσημο, όχι μόνο για την Air China, αλλά ευρύτερα για την στρατηγική σχέση Ελλάδας-Κίνας», τόνισε ο Ζου Σιαολί, πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα, για την Ελλάδα η Kίνα αποτελεί μία αγορά με τεράστια δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, ο εξερχόμενος τουρισμός της Κίνας παρουσιάζει διαρκή αύξηση τα τελευταία χρόνια, ενώ οι Κινέζοι που ταξιδεύουν κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια, εκ των οποίων μόνο 6 εκατομμύρια καταλήγουν στην Ευρώπη.
Με βάση τις θεωρήσεις visa που εκδόθηκαν το 2015, στην Ελλάδα ταξίδεψαν την ίδια χρονιά περίπου 80.000 Κινέζοι τουρίστες, ενώ πέρυσι ο αριθμός των επισκεπτών από την Κίνα ανήλθε σε 112.112.
Όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας, η Air China στοχεύει και στην εξυπηρέτηση των Ελλήνων ομογενών που μετακινούνται προς την Αυστραλία (Μελβούρνη, Σίδνεϊ κ.λ.π).
Επίσης, φιλοδοξεί να καταστεί ο αερομεταφορέας που θα εξυπηρετήσει και τις μετακινήσεις της ελληνικής ναυτιλίας προς την Κορέα και τις Φιλιππίνες.
Μάλιστα, στους επιβάτες που θα μετακινούνται σε τρίτες χώρες μέσω του Πεκίνου, θα επιτρέπεται να παραμένουν έως 72 ώρες στην Κίνα χωρίς visa, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν visa για το τελικό σημείο-χώρα προορισμού τους.
Παράγοντες που παρακολουθούν τις σινοελληνικές σχέσεις, επισημαίνουν ότι η έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, θεωρούνται υψηλής πραγματικής και σημειολογικής σημασίας για τη συνεργασία των δύο χωρών. Αποτελούν δε δεδηλωμένο στόχο της κινεζικής οικονομικής διπλωματίας.