Να προστατευτεί το ελεύθερο εμπόριο και να μην καταργηθεί η αυστηρή εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εφαρμόστηκε μετά την κρίση του 2007 ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών που πραγματοποιήθηκε στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για παρέμβαση κατά όσων πρεσβεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο  θέλει λιγότερη εποπτεία και περισσότερο προστατευτισμό υπέρ των ΗΠΑ.

Ο Ντράγκι έκανε επίσης λόγο για στενότερη παγκόσμια συνεργασία ώστε να συνεχίσει να αυξάνεται η ανάπτυξη σε μια χρονική περίοδο που στους κόλπους της ευρωζώνης αυξάνονται συνεχώς οι ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών.

Ο Ντράγκι ζήτησε ακόμη υπομονή όσον αφορά την εφαρμογή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, αφού, όπως είπε, χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο πληθωρισμός κοντά στο 2%, που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτόν ο Ντράγκι ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν σκοπεύει να αρχίσει άμεσα να μειώνει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο καθώς πιέζεται από τη Γερμανία και συμμάχου της.

ΚΡΑΤΑΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Ο Ντράγκι προσπαθεί να ισορροπήσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ καθώς, παρά τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών που καταγράφει η ευρωζώνη, οι πλουσιότερες χώρες του Βορρά ωφελούνται πολύ περισσότερο από τον ευρωπαϊκό Νότο. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, η ανεργία στη Γερμανία διαμορφώνεται σε μόλις 4% τη στιγμή που στην Ελλάδα ξεπερνά το 23% και στην Ισπανία το 17%. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά την απασχόληση των νέων. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα ξεπερνά το 45% ενώ στην Ισπανία ξεπερνά το 38%. Ακόμη και στην Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η ανάπτυξη δεν είναι η επιθυμητή. Την ίδια στιγμή στη χώρα κερδίζουν συνεχώς έδαφος λαϊκιστικά κόμματα απειλώντας την κοινωνική συνοχή. Επίσης έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές για έξοδο από το ευρώ, το οποίο οι λαϊκιστές θεωρούν υπεύθυνο για το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμη να βγει από την κρίση.