Εκεί όπου δεν μπορούν να τα βρουν οι κυβερνήσεις, προσπαθούν τώρα να πετύχουν συμφωνία οι επιχειρήσεις. Ο λόγος για το Brexit, όταν την ώρα που Λονδίνο και Κομισιόν διασταυρώνουν τα ξίφη τους ανταλλάσσοντας εκατέρωθεν βολές για τις διαπραγματεύσεις, ο επιχειρηματικός κόσμος από Βρετανία και Γερμανία ενώνει τις δυνάμεις του ζητώντας να προστατευτούν πάνω από όλα οι εμπορικές σχέσεις και οι εργαζόμενοι και κατ’ επέκταση η οικονομία.
Σε κοινή τους δήλωση το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας (BCC) και η Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) ζήτησαν από τις δύο πλευρές να ξεκαθαρίσουν όσο νωρίτερα γίνεται τη βασική μορφή που θα έχει η συμφωνία για το Brexit. Αιτία για την παρέμβαση αυτή είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στο να καθοριστούν ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως είναι τα δικαιώματα που θα έχουν στη Βρετανία οι σημερινοί εργαζόμενοι που είναι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της KPMG που διενήργησε σχετική έρευνα, από τη Βρετανία σκέφτονται ή έχουν ήδη αποφασίσει να φύγουν περίπου ένα εκατομμύριο εξειδικευμένοι εργαζόμενοι.
Πλέον οι επιχειρήσεις από τη Γερμανία και τη Βρετανία βρίσκονται μπροστά σε μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον κι αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στους ισολογισμούς τους. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων στη Βρετανία ήταν το πρώτο φετινό εξάμηνο μειωμένες κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων στην υπόλοιπη ΕΕ ήταν αυξημένες κατά 6%, σύμφωνα με τον επικεφαλής της DIHK Μάρτιν Βανσλέμπεν που μίλησε στην «Γκάρντιαν». Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit έχουν μείνει δεκάδες θέματα μετέωρα από επιχειρηματικής άποψης. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τελωνεία και δασμούς τα οποία καίνε τις εταιρείες που εισάγουν κι εξάγουν, αλλά και για ζητήματα φορολογίας. Ολα αυτά τα ζητήματα ανησυχούν τις εταιρείες σε Γερμανία και Βρετανία, οι οποίες θέλουν τώρα να δουν τις δύο πλευρές να επιταχύνουν τις σχετικές συνομιλίες ώστε να μάθουν όλοι τι μέλλει γενέσθαι ώστε να πράξουν ανάλογα.
Τίποτε δεν είναι σήμερα γνωστό για τους όρους του Brexit και ήδη πολλές εταιρείες από τη Γερμανία έχουν αρχίσει να διοχετεύουν αλλού επενδύσεις επειδή εκτιμούν ότι θα επιβληθούν περιορισμοί στο εμπόριο, προειδοποίησε ο Μανσλέμπεν. Ο γενικός διευθυντής του BCC Ανταμ Μάρσαλ ζήτησε να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και να ξεκαθαριστεί με ποιους όρους θα γίνεται στο μέλλον το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις φοβούνται τα χειρότερα και περιμένουν να αυξηθεί το λειτουργικό κόστος για το επιχειρείν λόγω μελλοντικών περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και εργαζομένων. Η Βρετανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Βρετανίας για υπηρεσίες και αγαθά, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν».